Remedii care ameliorează digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru uşurarea digestiei, beţi ceaiurile înainte de mesele principale
Pentru uşurarea digestiei, beţi ceaiurile înainte de mesele principale

Mesele îmbelşugate de Sărbători favorizează apariţia indigestiei şi a toxiinfecţiilor alimentare. Infuziile din cicoare, mentă, păpădie şi din ghimbir previn şi combat problemele digestive. Aceste plante stimulează secreţiile biliare, pancreatice şi intestinale.

Specialiştii avertizează că toate bunătăţile tradiţionale româneşti, cum sunt friptura, sarmalele şi cozonacul pot deveni periculoase, mai ales după o perioadă de post. Consumate în cantităţi mari, acestea creează un mediu propice pentru apariţia constipaţiei, tulburărilor gastrice, intestinale, pancreatice şi celor de la nivelul bilei.

Aceste probleme pot fi prevenite cu ajutorul preparatelor din plante care au proprietatea de a îmbunătăţi procesul de digestie. „Pentru stimularea digestiei, sunt indicate infuziile din plante amare şi cu efect coleteric-colagog, care favorizează secreţia şi eliminarea sucului biliar, şi cele care conţin uleiuri eterice, deoarece stimulează secreţiile pancreatice şi intestinale. Ceaiurile se consumă cu o jumătate de oră înainte de masă", explică Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie de la Clinica MedAs, Bucureşti.

Cicoarea este una dintre plantele care favorizează digestia şi ajută şi la combaterea constipaţiei. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, timp de două săptămâni, beţi câte o cană de ceai înainte de mesele principale.

„Infuzia din cicoare se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fiartă. Pentru un efect similar se pot bea şi ceaiuri din talpa-gâştei, din pelin sau din salvie, preparate după aceeaşi reţetă", mai spune Ruxandra Constantina.

Menta calmeazădurerile abdominale

O cană cu ceai de mentă după mesele principale asigură o digestie fără probleme, spun specialiştii. În plus, menta ajută la combaterea balonării şi durerilor abdominale, fiind un remediu indicat şi în caz de indigestie sau de alte tulburări gastrointestinale. O altă plantă care are rolul de a calma durerile abdominale este rostopasca. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă clocotită.

Cură cu păpădie pentru detoxifiere

Păpădia stimulează digestia şi ajută, în acelaşi timp, la eliminarea toxinelor din organism. „Infuzia din păpădie este un remediu excelent în cazul celor care se confruntă cu probleme digestive.

Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă (întreagă) la o cană cu apă clocotită. Se beau două-trei căni de ceai pe zi", mai adaugă Ruxandra Constantina.

Ghimbirul reglează tranzitul intestinal

După o masă copioasă, infuzia de ghimbir elimină gazele intestinale. Planta poate avea efect constipant sau laxativ. Dacă se consumă mai mult de 10 g de ghimbir în timpul mesei, acesta are efect constipant, în timp ce o cantitate mai mică este laxativă.

„În caz de greaţă sau de indigestie, se ţine sub limbă o bucăţică de rădăcină de ghimbir sau se mănâncă două-trei
bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt", afirmă apifitoterapeutul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite