Remedii care ţin transpiraţia sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvia, coada-calului, urzicile, coaja de stejar sau de salcie sunt plante cu acţiune antisudorifică. Folosite sub formă de infuzie sau de macerat, preparatele naturale se pot folosi atât pe cale internă, cât şi pe cale externă.

Transpiraţia este un proces normal prin care organismul îşi menţine temperatura constantă atunci când ne expunem la temperaturi foarte ridicate sau atunci când facem efort fizic. Însă dacă transpiraţia este abundentă şi apare în contexte nejustificate, adică în lipsa efortului fizic, poate fi semnul unor afecţiuni gen diabet zaharat sau gută.

Transpiraţia excesivă poate fi generalizată, pe toată suprafaţa corpului sau localizată pe axile, tălpi, palme sau pe faţă. De aceea, remediile pe bază de plante pot fi folosite pentru băi generale sau locale.

„Pentru combaterea transpiraţiei, sunt indicate băile în care se adaugă macerat din coajă de stejar sau de salcie, cunoscută ca aspirină vegetală. La un litru de apă se adaugă 300 de grame de scoarţă, care se lasă la macerat între 12 şi 14 ore. Apoi se adaugă în apa din cadă, în care se stă 30 de minute", recomandă fitoterapeutul Liliana Simidon.

Maceratul din  scoarţă de stejar sau de salcie poate fi întrebuinţat şi în caz de transpiraţie excesivă a picioarelor. În acest caz este recomandat ca, peste macerat, să se adauge un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

„Tratamentul" durează 20 de minute. Apoi, pe talpa umedă se aplică pulbere de salvie. Se pot face şi băi de pelin. La un litru de apă se adaugă un pumn de pelin, care se lasă la macerat de seara până dimineaţa.

Când este cauzată de un dezechilibru hormonal

Transpiraţia excesivă apare şi în caz de hipertiroidie (boală caracterizată printr-o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni) sau la instalarea menopauzei (când scade nivelul de estrogeni, hormoni sexuali feminini). În cazul femeilor aflate la menopauză şi care au bufeuri este indicat consumul a 2,5 litri de infuzie de cimbru, preparată dintr-o linguriţă cu vârf de plantă la 250 ml de apă clocotită.

„Aceste femei mai pot folosi şi o infuzie  preparată din amestecul a patru linguri  de coada-calului, două linguri de angelică, două linguri de flori de salvie şi patru de rozmarin. Toată cantitatea se adaugă la 1,5 litri de apă", recomandă fitoterapeutul.

Atenţie însă, angelica este contraindicată celor care au probleme cu greutatea, deoarece creşte apetitul, coada-calului nu trebuie administrată celor cu predispoziţie la pietre, iar rozmarinul nu este indicat în caz de hipertensiune.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, ei pot apela la infuzia de urzici pentru combaterea transpiraţiei care apare ca urmare a unor tulburări ale sistemului nervos. Ambele sexe pot folosi infuzia din salvie, unul dintre cele cunoscute remedii pentru combaterea transpiraţiei.

"Pentru combaterea transpiraţiei excesive este indicată administrarea de gingseng, câte două capsule pe zi, în funcţie de concentraţie."

Liliana Simidon
fitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite