Raritate. Oamenii de ştiinţă au raportat un caz de gemeni „semi-identici“, al doilea din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecografia este o investigaţie medicală extrem de utilă în sarcină
Ecografia este o investigaţie medicală extrem de utilă în sarcină

Un băiat şi o fată, acum în vârstă de 4 ani, sunt al doilea caz cunoscut în lume de gemeni „semi-identici“, scrie The Guardian.

O pereche de gemeni a uluit lumea ştiinţifică după descoperirea că nu sunt nici identici şi nici fraterni, ci mai degrabă ceva între, potrivit aceleiaşi surse.

Oamenii de ştiinţă au declarat că băiatul şi fata, acum în vârstă de 4 ani, reprezintă al doilea caz cunoscut de gemeni „semi-identici“, identificat încă de când mama era însărcinată. Situaţia a fost o surpriză pentru medici care au depistat situaţia în urma mai multor ecografii făcute de gravida de 28 de ani.  Prima dintre acestea – cea din a şasea săptămână de sarcină - părea să indice că gemenii ar fi identici şi că impart aceeaşi placentă. Dar, curând a devenit clar că nu era deloc aşa.

„La următoarea ecografie de rutină realizată la câteva luni mai târziu, am observat că gemenii sunt băiat şi fată“, a declarat dr. Michael Gabbett, de la Universitatea de Tehnologie Queensland, din Australia,  cel care a raportat cazul. „În acel moment, am început să documentăm cazul din punct de vedere genetic“.

De regulă, gemenii sunt fie identici, fie fraterni. În cazul în care sunt identici, un ovul este fertilizat de un spermatozoid care se divide în două, rezultând copii cu material genetic identic. În cazul gemenilor fraterni sau nonidentici, două ovule sunt fertilizate de doi spermatozoizi, rezultând din aceeaşi sarcină copii cu aceleaşi particularităţi genetice precum fraţii obişnuiţi care provin din sarcini diferite.

Materialul genetic s-a combinat formând trei pachete

În faţa acestei situaţii, Gabbett şi colegii lui prelevat probe din cei doi saci amniotici pentru a analiza genomul copiilor, pe tot parcursul sarcinii, potrivit New England Journal of Medicine. Rezultatul a fost unul extrem de neobişnuit: gemenii erau „semi-identici“.

Oamenii de ştiinţă presupun că astfel de cazuri apar foarte rar, atunci când un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi, unul cu cromozomul X şi altul cu cromozomul Y. După fertilizare, materialul genetic din cei doi spermatozoizi şi din singurul ovul s-au combinat în trei „pachete genetice“: unul conţinând cromozomii din spermatozoizi – două seturi de material genetic de la tată şi niciunul de la mamă - şi celelalte două pachete, compuse fiecare din acelaşi set de cromozomi de la mamă şi material genetic de la cei doi spermatozoizi , dând naştere fie celulelor XX – feminin, fie XY – masculin.

Alt caz la fel de neobişnuit a fost raportat în 2007, în SUA, când unul dintre copii avea la naştere un sex ambiguu, având atât caracteristici genitale feminine, cât şi masculine.

Cazul despre care vorbim însă nu a fost lipsit de complicaţii. Gemenii au fost născuţi prin cezariană şi, iniţial, păreau sănătoşi, însă s-a descoperit că fetiţa a dezvoltat un cheag de sânge la scurt timp după naştere. La o lună, acesteia I s-a amputat braţul, iar la vârsta de 3 ani i s-au îndepărtat ovarele care erau incomplet dezvoltate, fapt care creştea riscul de cancer.  

Potrivit lui Gabbet, este foarte posibil să existe şi alte cazuri de gemeni semi-identici neraportate, dar situaţiile de acest fel rămân foarte rare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite