Radu Ţincu, medic: „Paracetamolul poate determina toxicitate. Trebuie folosit doar sub supraveghere medicală” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul RaduŢincu foto: Digifm
Medicul RaduŢincu foto: Digifm

Medicul Radu Ţincu explică efectele pe care le poate produce administrarea de paracetamol fără consultarea unui medic. În urmă cu câteva zile, un bărbat de 70 de ani a murit după o supradoză de paracetamol.

Pornind de la cazul bărbatului din Botoşani care a murit ăn urma unei supradoxe de paracetamol, medicul radu Ţincu a vorbit într-o emisiune Digi 24 despre cum acest medicament poate duce la deces.

„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toţii şi e fără prescripţie medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar şi la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză. Înţeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol.

Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă şi, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficienţă hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul.

Radu Ţincu spune că paracetamolul trebuie folosit doar sub supraveghere medicală, iar dacă suferim de boli cronice hepatice doza de paracetamol administrată trebuie să fie mai mică. El nu trebuie luat preventiv, deoarece nu este un antiviral.

„Şi, ce este foarte important, sunt mulţi pacienţi care combină mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă, dar cu alte denumiri. Au fost pacienţi care au luat mai multe tipuri de medicamente care conţineau paracetamol şi şi-au supradozat această substanţă”.

De asemenea, medicul spune că „hepatita acută toxică se dezvoltă insidios până când se distruge ficatul, până când apare insuficenţa hepatică cu apariţia imposibilităţii epurării şi vine starea de comă. Nu sunt semne preexsistente decât atunci când situaţia devine cu adevărat gravă şi când rămâne prea puţin ficat, din punctul de vedere al ţesutului, pentru a putea face faţă funcţiilor fiziologice”.
 

Citeşte şi:

Când este recomandată evaluarea computer tomograf în cazul pacienţilor vindecaţi de COVID-19

Cum a reuşit un tânăr medic să devină fermier de succes într-un sat vasluian. Soţia lui joacă un rol esenţial

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite