Răceală sau gripă? Cum facem diferenţa

Răceală sau gripă? Cum facem diferenţa

Epuizarea şi febra înaltă indică instalarea gripei  FOTO Arhiva Adevărul

Aparent confundabile, cele două tipuri de infecţie virală au, totuşi, manifestări diferite. Iată cum le deosebeşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă, la prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă. Distincţia poate fi făcută chiar de la începutul îmbolnăvirii, în funcţie de ordinea de apariţie a  simptomelor, dar mai ales de virulenţa lor.

În cazul gripei, acestea se instalează brusc şi violent, în timp ce în cadrul unei receli – treptat. De reţinut este că gripa se declanşează cu dureri în piept în regiunea bronhiilor, pe când o simplă răceală ne scuteşte de această suferinţă.

Strănutul poate fi şi el un element diferenţiator. Astfel, atunci când strănutăm foarte des, putem fi siguri că este doar un guturai. În schimb, dacă nu prea strănumăm e foarte probabil ca gripa să fie cea care ne dă târcoale.

Şi nasul înfundat are un cuvânt de spus în departajarea celor două afecţiuni. Dacă într-o răceală simptomul apare aproape întotdeauna, în cadrul tabloul clinic gripal acesta apare foarte rar. 

Durerile musculare intense, durerea de cap acută şi febra înaltă (39-40 °C) sunt însă cele mai clare indicii că e vorba de gripă. În cazul răcelii durerile musculare sunt uşoare, cele de cap –ocazionale, iar valorile febrei – reduse, cu un maximum de 39 °C.

Totodată, gripa se manifestă doar uneori cu dureri în gât, în timp ce pentru o răceală durerea de gât este caracteristică, fiind adesea însoţită şi de o senzaţie de mâncărime.

De asemenea, gripa vine însoţită de transpiraţii şi frisoane, rareori întâlnite în cazul răcelilor simple.

În situaţia în care simptomele indică o gripă, e imperios să cerem sfatul medicului, deoarece complicaţiile acestei infecţii virale sunt serioase şi includ pneumonia bacteriană şi agravarea unor boli preexistente, cum ar fi insuficienţa cardiacă şi diabetul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: