Provocarea „Ice Bucket“ pune viaţa în pericol: udarea capului cu apă foarte rece poate fi fatală

Provocarea „Ice Bucket“ pune viaţa în pericol: udarea capului cu apă foarte rece poate fi fatală

Bill Gates şi-a constuit o "instalaţie" specială pentru pune practică provocarea Foto www.mirror.co.uk

Participanţii la campania "Ice Bucket Challenge", preluată acum şi România, riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa "reflexul de scufundare", care determină oprirea respiraţiei, avertizează un medic neo-zeelandez.

 

Doctorul Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, care a studiat expunerea bruscă a capului la apă rece, susţine că gestul de a turna apă cu gheaţă pe cap poate fi fatal, chiar şi în cazul în care persoana în cauză nu a consumat alcool, potrivit Mediafax.

Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a larigelui şi încetinirea ritmului cardiac. Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord", a declarat Stephen Wealthall, citat de publicaţia The New Zealand Herald.

La 7 iulie, neo-zeelandezul Willis Tepania, în vârstă de 40 de ani, a murit, după ce a făcut stop cardiac în timp ce îşi turna o găleată cu apă cu gheaţă pe cap, după ce în prealabil consumase alcool.

„ALS Ice Bucket Challenge“ este o campanie de donaţii la care au aderat numeroase personalităţi din întreaga lume. Participanţii sunt provocaţi să îşi toarne pe cap apă cu gheaţă şi să facă o donaţie pentru cerecetarea în domeniul afecţiunilor cerebrale.

Printre cei care au acceptat provocarea de a se uda cu apă rece s-au numărat Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, George Bush, fotbaliştii Cristiano Ronaldo, David Beckham, celebrul antrenor Jose Mourinho şi tenismenul Novak Djokovici.

Au îmbrăţişat experienţa şi numeroase figuri din industria divertismentului american, printre care se numără regizorul Steven Spielberg, cântăreţii Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake şi Taylor Swift, vedeta de televiziune Oprah Winfrey şi actorii James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham şi Vin Diesel, care a ieşit în evidenţă, provocându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Fenomenul a ajuns de curând şi în România, printre cei care au acceptat să li se toarne apă rece pe cap numărându-se preşedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, atacanţii Adrian Mutu şi Romeo Surdu antrenorul Flavius Stoican.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările