Prof.dr. Olga Simionescu: „Terminaţi cu prostiile că medicii care au salarii grase fug! Nimeni nu fuge! Doar că nu doreşte să meargă câine surd la vânătoare!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.dr. Ollga Simionescu, medic primar dermatolog
Prof.dr. Ollga Simionescu, medic primar dermatolog

În jurnalul său de pandemie, prof.dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti, a vorbit despre utlizarea hodroxiclorochinei în tratamentul infecţiei cu noul coronavirus, precum şi despre acuzaţiile cum că medicii ar da în acest moment bir cu fugiţii.

Redăm mai jos întreaga postare de pe Facebook:

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat în regim de urgenţă folosirea #Hidroxiclorochinei (cu denumirea comercială de #Plaquenil în ţara noastră)“ pentru tratamentul #COVID-19 la adolescenţi şi adulţi tineri, atunci când studii clinice nu sunt disponibile”. 

#FDA este instanţa supremă din #SUA în termeni de autorizare a medicamentelor şi procesele sunt de durată. Dacă FDA aproba ceva, lumea ştiintifică îi respectă automat autoritatea. 

Când apare un medicament nou sau vorbim despre o indicaţie nouă a unui medicament cunoscut deja, FDA se pronunţă, apoi dacă avizul există, este preluat în #Europa şi de acolo în ghidurile naţionale. 

Durează şi câţiva ani, de pildă, acest proces, în terapiile noi ţintite în cancer. Iar în cazuri cremelor de fotoprotecţie, îmi amintesc că a fost nevoie de ani de zile până la autorizarea protecţiei pentru #ultravioletele A.

Procesul a fost un pic invers în acest caz: echipa marseilleză a lui Didier Raoult a propus combinatia Hidroxiclorochină + Azitromicină, iar americanii au preluat-o înainte ca francezii să-şi termine disputele interne. Orgolii hipertrofiate sunt şi la ei, staţi liniştiţi! Chiar acum începe la New York un clinical trial pe combinaţie, căci FDA face referire, deocamdată, doar la Hidroxiclorochină şi nu la combinaţia cu antibiotic. 

Cu 3 zile anterior de aprobarea FDA, Consiliul de Sănătate Publică (HSCP) al Frantei a publicat folosirea #hidroxiclorochinei în protocolul de #profilaxie cu excepţia cazurilor grave, iar #Germania a eliberat deja din stoc 30 de milioane de doze. Medicamentul se poate elibera în #Franţa pe baza de reţetă de la medicul #reumatolog, #internist, #dermatolog, #nefrolog, #neurolog sau #pediatru, sau prin #medicul de #familie care reînnoieşte o #prescripţie medicală. 

#Germania si-a reînnoit stocul, eliberând peste 30 de milioane de doze către Strategic National Stockpile. 

În #Romania medicamentul este deja inclus în schema de tratament, ca alternativă, însă nu în combinaţie cu #Azitromicina. 

Cele de mai sus nu înseamnă că oamenii trebuie să-şi procure stocuri dintr-un medicament sau din altul. 

Un american care a substituit medicul şi-a administrat o formă nefarmaceutică de clorochin fosfat, şi nu sulfat, decedând după administrare. Nimeni nu poate substitui medicul în înţelegerea bolii, în stabilirea etapelor de tratament şi în monitorizare! Deci automedicaţia este exclusă! 

Există, de asemenea, reacţii adverse ale oricărui medicament care presupun punerea în balanţă a raportului beneficii/riscuri şi individualizare la caz. Nu se tratează o formă uşoară, aşa cum se tratează una medie sau o formă severă de boală. 

Din acest motiv, dar şi din multe altele, este nevoie de protecţia cu echipamente corespunzătoare a Halatelor Albe. 

Să terminaţi cu prostiile, cum că medicii care au salarii grase, fug! 

Nimeni nu fuge, să fie clar! 

Doar că nu doreşte să meargă câine surd la vânătoare. Halatele albe trebuie să fie acum spaţiale. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite