Pro şi contra naşterii acasă, doar cu moaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterea doar cu moaşă este mai ieftină şi mai puţin agresivă atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Ginecologii recunosc beneficiile naşterii acasă, doar cu moaşă, dar nu încurajează gravidele din România să facă această alegere, deoarece există şi riscuri considerabile.

Între o naştere normală, în spital, asistată de moaşă şi de un medic ginecolog, şi una acasă, doar cu moaşă, ar trebui să nu existe diferenţe. Studiile arată că, pentru o femeie cu o sarcină normală, naşterea acasă este tot atât de sigură ca şi naşterea în spital. Dar, în cazul în care gravida sau fătul prezintă vreo suferinţă, naşterea în spital creşte şansele de supravieţuire.

Mai citeşte şi:

Record la naştere: O poliţistă a născut un copil de 5,9 kilograme, cel mai mare bebeluş din 2011

Tocmai de aceea, specialiştii avertizează că opţiunea naşterilor cu moaşă este valabilă doar în cazul gravidelor perfect sănătoase care au fost urmărite pe întreaga perioadă a sarcinii de către un medic ginecolog şi care poartă un făt perfect sănătos.

Fără forcepsşi fără incizii

Administrarea de medicamente şi de manevre medicale la naştere chiar şi atunci când nu este cazul îi determină pe unii specialişti să recunoască faptul că naşterea acasă, doar cu moaşă, ar fi mai naturală atât pentru mamă, cât şi pentru copil. De exemplu, unele gravide aleg să nască sub anestezie epidurală, iar acest lucru poate influenţa cursul travaliului.

Contracţiile pot fi mai slabe, fiindcă mama nu poate colabora la fel de bine atunci când trebuie să împingă pentru a-şi ajuta contracţiile, iar ginecologul poate fi obligat să folosească forcepsul.

Epiziotomiile, adică micile incizii în muşchiul perineului pentru a facilita expulzia fătului, şi folosirea forcepsului, ambele manevre brutale pentru mamă şi  pentru copil, realizate frecvent în spitale, sunt adesea consecinţe ale acestor alegeri.

„Sarcina şi naşterea nu sunt boli, ci stări fiziologice. De aceea, în principiu, femeile cu sarcini normale ar putea naşte asistate doar de moaşă, dar consider că acest lucru este riscant în România", spune medicul ginecolog Cezara Bucur de la Maternitatea Giuleşti din Capitală. În opinia specialistului, sistemul sanitar din România nu este suficient de performant încât să se poată interveni prompt, în regim de urgenţă, dacă o gravidă care a ales să nască doar cu moaşă prezintă complicaţii.

Cordonul scurt, risc pentru copil

Chiar dacă starea de sănătate a mamei şi cea a fătului sunt perfecte, în timpul travaliului pot apărea probleme care să pună viaţa copilului în pericol. „Suferinţa fetală acută poate apărea în orice moment al travaliului şi al expulziei", spune medicul ginecolog Cezara Bucur.

Potrivit specialistului, există şi patologii care nu pot fi diagnosticate nici în cazul sarcinilor riguros urmărite de ginecolog. Din această categorie fac parte mai ales problemele ce pot apărea din cauza disfuncţiilor de la nivelul cordonului ombilical.

„Un cordon prea scurt sau un nod, uneori şi circulara de cordon (cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului) pot trece neobservate şi pot genera suferinţă fetală acută în timpul naşterii din cauza lipsei de oxigen", atrage atenţia medicul ginecolog.

În cazul în care nu se intervine prompt, copilul poate suferi leziuni cerebrale grave sau chiar îşi poate pierde viaţa. Cu toate acestea, statisticile internaţionale arată că mortalitatea infantilă are în spitale o rată de zece decese  la 1.000 de naşteri, în timp ce în cazul naşterilor acasă, asistate de moaşe, rata deceselor infantile este redusă la jumătate, adică este de 4 decese la 1.000 de naşteri.

Există contraindicaţii

În situaţii speciale, naşterea naturală este contraindicată chiar şi în spitale, nu doar acasă, cu moaşă, iar medicii recomandă cezariana. Este vorba despre situaţiile în care poziţia bebeluşului este cu picioarele înainte sau pe orizontală.

De asemenea, dacă, în ciuda contracţiilor puternice şi a travaliului prelungit, dilataţia colului este mai mică de 4 cm, dacă placenta acoperă parţial sau total colul uterin sau dacă placenta se desprinde de peretele colului uterin înainte de începerea travaliului, naşterea naturală nu este indicată.

În egală măsură sunt considerate naşteri cu risc şi au indicaţie de cezariană naşterile de gemeni sau de tripleţi, fiindcă, în aceste cazuri, cel puţin unul dintre copii are o poziţie anormală în uter.

„Sunt şi boli ale mamei care contraindică naşterile doar cu moaşă, precum diabetul, bolile cardiace, cele pulmonare, hipertensiunea arterială sau herpesul genital, dar şi patologii care pot apărea în timpul sarcinii precum hipertensiunea indusă de sarcină şi diabetul gestaţional", mai spune medicul ginecolog.

"Un cordon prea scurt sau circulara de cordon poate genera suferinţă fetală acută în timpul naşterii,  din cauza lipsei de oxigen."
dr. Cezara Bucur
Maternitatea Giuleşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite