Priorităţile Ministerului Sănătăţii în domeniul oncologiei: regândirea programului, prevenţia primară şi depistarea precoce

Priorităţile Ministerului Sănătăţii în domeniul oncologiei: regândirea programului, prevenţia primară şi depistarea precoce

Anul acesta, priorităţile Ministerului Sănătăţii în oncologie vizează regândirea programului naţional, cu accent pe partea de educaţie, prevenţia primară şi depistarea precoce a bolii, dar şi realizarea unui registru naţional pentru creşterea echităţii în accesul la servicii de diagnostic şi tratament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), 2013 va fi un an de reorganizare a Programului naţional de oncologie şi de reînnoire a parteneriatelor cu asociaţiile bolnavilor cronici.

MS asigură bolnavii de cancer că programul naţional de oncologie figurează între priorităţile şi obiectivele anului 2013. De altfel, primul parteneriat pe care ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a semnat în cel de-al doilea mandat al său este cel cu pacienţii cu boli cronice, inclusiv cu afecţiuni oncologice.

„Cancerul reprezintă o problemă importantă de sănătate publică în România, a cărei abordare a fost, până în prezent, destul de fragmentară. Având în vedere numărul în creştere al cazurilor noi de îmbolnăvire, atât în România, cât şi la nivel mondial, Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit ca prioritate regândirea Programului naţional de oncologie, cu accent pe partea de educaţie, prevenţie primară şi depistare precoce (screeningul organizat)”, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

În condiţiile în care nu toate formele de cancer pot fi prevenite, Ministerul Sănătăţii se va îndrepta cu prioritate către formele cu potenţial prevenibil, cum ar fi cancerul de col uterin, de sân şi cel colorectal, prin acţiuni de screening.

„De asemenea, anul acesta, se va continua dezvoltarea Registrului de cancer şi se va urmări creşterea echităţii în accesul la servicii de diagnostic şi tratament prin asigurarea infrastructurii institutelor/ centrelor oncologice regionale în zonele deficitare”, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în MS, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Astfel, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura medicală, anul acesta, Ministerul Sănătăţii va completa lucrările de la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice, în special din regiunea Moldovei.

Ministerul va continua investiţiile pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate şi la cele de paliaţie. În planul Ministerului Sănătăţii mai există organizarea unei subcomisii cu specialitatea oncopediatrie, dar şi îmbunătăţirea politicilor de resurse umane, pentru asigurarea personalului necesar formării unor echipe interdisciplinare, în vederea diagnosticării şi tratamentului bolnavilor oncologici, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că va încuraja parteneriatele care vor aduce proiecte concrete de dezvoltare a acestui sector, inclusiv prin atragerea fondurilor europene.
Potrivit datelor statistice, în România sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările