Prezervativele viitorului: ultrafine, extrem de rezistente, „o a doua piele“

Prezervativele viitorului: ultrafine, extrem
de rezistente, „o a doua piele“

Prezervativul viitorului va fi mai uşor de utilizat, de aplicat, mai subţire şi mai rezistent, promit inventatorii finanţaţi de Fundaţia Bill şi Melinda Gates FOTO Arhivă

100.000 de dolari a primit fiecare dintre cei 11 câştigători ai concursului de creare a prezervativului viitorului iniţiat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Invenţiile au menirea de a oferi o protecţie extrem de subtilă, astfel încât să crească utilizarea prezervativului în rândul tinerilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concursul lansat anul acesta de Fundaţia Bill şi Melinda Gates are drept scop reducerea sarcinilor nedorite în rândul adolescenţilor şi a incidenţei transmiterii infecţiilor sexuale cu ajutorul prezervativelor de generaţie nouă, adaptate nevoilor tinerilor. 812 proiecte s-au înscris în concurs, dar numai 11 au primit finanţare de 100.000 de dolari pentru a fi puse în practică, potrivit „The New York Times“.

Multe dintre idei au avut drept scop crearea unor prezervative mai subţiri, mai rezistente şi mai confortabile, care să nu atenueze aproape deloc din plăcere. „Au fost preferate prezervativele care reduc distanţa iubirii dintre parteneri, astfel încât ei să fie cât mai apropiaţi în pat“, a explicat dr. Papa Salif Sow, unul dintre coordonatorii programului Gates.

Din tendon de vacă sau piele de peşte

Printre invenţiile câştigătoare s-a numărat „prezervativul ultrasensibil reconstituit din colagen“, propus de Apex Medical Technologies din San Diego. Produsul va fi fabricat din fibre de colagen provenite din tendon de vacă sau din piele de peşte şi va avea textura pielii, potrivit preşedintelui Apex, Mark McGlothlin. „Aceste prezervative vor fi incredibil de rezistente“, spune el.

„Prezervativul folie“, propus de Consiliul pentru Sănătatea Familiei din Los Angeles, va fi fabricat din polietilenă şi „se va înfăşura precum folia de plastic mai degrabă, decât să strângă, aşa cum fac prezervativele clasice“, spune Ron Frezieres, vicepreşedintele consiliului.

Richard Chartoff, inginer chimist de la Universitatea din Oregon, un alt câştigător, a inventat un prezervativ din poliuretan care se va adapta la dimensiunile fiecărui bărbat în parte. „Prezervativul se potriveşte ca un al doilea strat de piele, potrivindu-se perfect atât pe dimensiunile, cât şi pe formele fiecărui bărbat“, spune Richard Chartoff. Chimistul vrea, de asemenea, să imprime pe prezervativ nanoparticule de medicamente antivirale sau antibacteriene. 


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Ce ofertă de prezervative ieşite din comun există deja

Milionul de dolari promis de Bill Gates antreprenorului care va şti să transforme prezervativul într-un instrument nu doar util, ci şi sexy ar putea fi începutul unei noi ere a acestei metode contraceptive care protejează de boli: aceea a plăcerii, potrivit „Le Figaro“.

Raport european: România este prima în UE la TBC, hepatită A şi la rabie. Care sunt cele mai periculoase infecţii din ţară

Numărul mare al cazurilor de infecţii – atât digestive, cât şi cu transmitere sexuală – clasează ţara noastră în top 3 în UE la mai multe boli, unele dintre ele în curs de eradicare în alte state membre. Acestea sunt rezultatele celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Gonoreea este din ce în ce mai dificil de tratat. Cum se manifestă principalele infecţii sexuale

Infecţiile cu transmitere sexuală sunt tot mai periculoase, fiindcă devin rezistente la tratamentele existente şi se multiplică necontrolat, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările