Premieră: scleroza multiplă, tratată cu succes cu celule placentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Medical Daily
FOTO Medical Daily

Mai mulţi pacienţi cu scleroză multiplă au fost trataţi cu succes, pentru prima dată, cu ajutorul unui implant de celule stem placentare, în cadrul unui experiment al cercetătorilor de la Spitalul „Muntele Sinai“ din New York.

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică, incurabilă, care alterează profund viaţa pacienţilor. Potrivit Medical Daily, un tratament fără precedent, folosind celule din ţesuturile placentei umane, a fost testat cu succes pe un grup de persoane cu această afecţiune. 

Tratamentul a fost pus la punct şi aplicat în cadrul unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Spitalului „Muntele Sinai“ din New York, SUA.

Aceasta este prima dată când celulele stem derivate din placentă au fost testate în calitate de posibilă terapie în scleroza multiplă. Următorul pas va fi eficacităţii tratamentului la un număr mai mare de pacienţi cu SM, dar putem vorbi deja de o nouă frontieră în ceea ce priveşte tratamentul acestei afecţiuni“, a declarat Fred Lublin, directorul Centrului Dickinson Corinne Goldsmith pentru Scleroza Multiplă, autorul principal al studiului.

Atunci când o persoană este diagnosticată cu scleroză multiplă, boala autoimună în care sistemul imunitar al organismului perturbă fluxul de informaţii între creier şi restul corpului. Simptomele bolii sunt imprevizibile şi pot varia ca severitate de la o persoană la alta, dar întotdeauna se agravează odată cu trecerea timpului.

În cadrul experimentului, celulele nervoase deteriorate au fost reparate cu succes şi tolerate de către organism cu ajutorul PDA-001, un grup de celule placentare, care seamănă cu ţesutul conjunctiv găsit în maduva osoasă.

Cercetătorii au examinat efectele tratamentului inovator în cazul a 16 pacienţi cu SM, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Dintre aceştia, unii sufereau de scleroza multiplă recurent-remisivă (SMRR), iar alţii aveau versiunea cronică şi mai debilitantă a bolii, numită scleroza multipla secundar-progresivă (SMSP).

Subiecţii au fost împărţiţi în trei grupuri: primul a primit o doză mare de PDA-001, al doilea - o doză mică, iar celuid de-al treilea i-a fost administrat un placebo. Chiar dacă există întotdeauna un risc de agravare a sclerozei multiple odată ce sistemul imunitar este „stimulat“ prin transplant de celule, după şase luni, majoritatea pacienţilor trataţi cu PDA-001 au prezentat o stabilizare a bolii sau chiar o amelorare.

Autorii studiului speră să înţeleagă mai multe despre modul în care celulele placentare contribuie la „peticirea“ zonelor afectate din creier şi măduva spinării. Obiectivul lor pe termen lung, spun aceştia, este dezvoltarea terapiei care să permită repararea sistemului nervos deteriorat.

Rzultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate „Scleroza Multiplă şi alte Tulburări Conexe“
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite