Precizări despre procedura de preparare şi administrare a vaccinului, după ce au apărut informaţii că s-ar extrage vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, marţi seară, precizări despre procedura de preparare şi administrare a vaccinului, după ce au apărut în mediul online informaţii că s-ar extrage vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat.

”Precizăm că toate imaginile prezentate în filmarea de la prima vaccinare din România, precum şi toate imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum reprezintă procedura normală de preparare şi administrare a vaccinului, aşa cum este recomandată de către producător”, a transmis, marţi seară, Comitetul de coordonare a vaccinării. 

Potrivit sursei citate, procedura este următoarea: 

”1. Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.

2. După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.

3. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare mai sus menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală.

4. După administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă”. 

”Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm, cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/ administrare)”, a mai transmis Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite