Poate apa de gură să combată gonoreea? Care au fost rezultatele unui experiment banal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gargară pe zi ţine gonoreea departe s-ar putea să fie, în principiu, un slogan fără acoperire. Dar cercetătorii au avut surpriza să descopere că ceva adevăr tot ascunde.

Studiile recente arată că oamenii pot duce infecţiile cu transmitere sexuală localizate în gât mult timp fără a avea simptome evidente, notează bbc.com. Şi, în plus, infecţiile le pot împrăştia prin practicarea sexului oral neprotejat.

Unii cercetători au fost curioşi să vadă în ce măsură banala apă de gură poate ajuta la stoparea sau măcar încetinirea infecţiei, ideea părându-li-se una demnă de atenţie.

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală produsă de o bacterie care poate trăi la fel de bine în secreţiile din gât, ca şi în cele din penis sau vagin. Se poate transmite prin sex oral, anal sau vaginal neprotejat. În fiecare an, sunt raportate circa un milion de cazuri la femei, bărbaţi şi copii (care se infectează la naştere din mame cu gonoree), iar un alt milion de cazuri rămâne neraportat. Până la descoperirea unui antibiotic eficient – cam prin 1940 - boala era una foarte răspândită. Necazul este că, în urmă cu câţiva ani a apărut o nouă tulpină a bacteriei rezistentă la antibiotic, iar  simultan s-a înregistrat creşterea numărului de îmbolnăviri. Este o situaţie alarmantă, iar cercetătorii se tem că este nevoie de noi medicamente şi programe de tratament pentru ca noua tulpină să nu se răspândească pe scară largă şi să devină netratabilă.

Potrivit sursei citate mai sus, în Marea Britanie, numărul cazurilor a crescut între 2012 şi 2015 cu 53% de la 26.880, până la 41.1930.

Cea mai sigură cale de a evita gonoreea este aceea de a folosi prezervativul, însă unii medici cred că există şi o altă cale de a încetini răspândirea infecţiei şi anume prin utilizare apei de gură. Studiile arată că infecţiile de acest tip localizate la nivelul gâtului sunt foarte greu de tratat.

Unul dintre profesorii care au experimentat utilitatea apei de gură este Christopher Fairley, de la Universitatea Monash. El a testat apa de gură pe 58 de voluntari bărbaţi, toţi diagnosticaţi cu gonoree în gât la începutul studiului.

Fairley i-a împărţit în două grupe şi le-a cerut unora să facă gargară cu apă cu sare timp de un minut, iar celorlalţi cu apă de gură antiseptică, cumpărată de la magazin. După 5 minute le-au fost recoltate probe de analize din gât. Rezultatele analizelor au arătat că apa de gură a redus semnificativ nivelul bacteriilor detectabile, spre deosebire de apa cu sare.

Profesorul a spus că este nevoie de mai multe studii pentru a vedea cât durează efectul şi ce fel de protecţie oferă apa de gură. Acum acesta recrutează noi voluntari pentru un studiu întins pe trei luni care să verifice impactul utilizării zilnice a apei de gură la persoanele cu gonoree în gât.

Gonoreea poate afecta pe oricine practică sexul neprotejat. Un bărbat din 10 şi jumătate din femeile infectate nu au semne sau simptome evidente. Diagnosticul poate fi pus doar dacă secreţiile sunt testate pentru acest tip de bacterie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite