Pneumonia la copii poate ucide. Cum o putem preveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul pediatru Corina Cilcic, la Adevărul Live
Medicul pediatru Corina Cilcic, la Adevărul Live

Medicul pediatru Corina Cilcic a venit la Adevărul Live pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele respiratorii care îi pândesc pe copii în acest sezon.


Potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România figurează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de decese provocate de pneumonie în rândul copiilor de până în 5 ani. Mai exact, din cauza acestei boli, în ţara noastră, mor anual, în medie, 895 de copii, mai mulţi decât în India, Bangladesh sau Nigeria.

De multe ori, în încercarea noastră de a ne proteja copiii de afecţiunile respiratorii specifice sezonului rece le facem mai mult rău decât bine. Medicul primar pediatru Corina Cilcic, şefa secţiei de pediatrie din cadrul Sanador, ne-a explicat, la Adevărul Live, care sunt aceste greşeli:

- creştem temperatura din camera copilului până la peste 24 de grade Celsius, o temperatură greu de tolerat de către copii. Cea mai potrivită temperatură pentru ei este de 22 de grade Celsius, potrivit medicului pediatru.

- îi îmbrăcăm prea gros pe copii atunci când îi scoatem din casă. „Dacă îi înfofolim şi le mai punem şi un fular peste gură şi peste nas creăm un mediu umed şi cald propice pentru dezvoltarea microbilor şi favorizăm astfel îmbolnăvirea, mai degrabă decât să-i protejăm pe cei mici. Cel mai bine este să-i îmbrăcăm aşa cum ne îmbrăcăm noi înşine: dacă simţim că avem nevoie de un palton, le punem şi lor un palton, dacă nu, nu“, este de părere medicul Corina Cilcic.

- îi scoatem pe copii în aglomeraţie în perioadele cu risc crescut de infecţii respiratorii: la supermarket, în locurile de joacă pentru copii din spaţii închise, la biserică.

- îi tratăm cu antibiotice fără recomandarea precisă a unui medic. „Sunt destul de rare situaţiile în care se dă antibiotic preventiv, pentru a evita pneumoniile, de exemplu. Antibiotic se dă numai după ce medicul face investigaţii serioase, inclusiv de sânge. Dar şi dacă medicul recomandă tratamentul cu antibiotic, el trebuie respectat întocmai pe durata respectivă, pentru că altfel riscăm să apară fenomenul de rezistenţă“, atrage atenţia specialista.

- întârziem prezentarea la medic cu copilul care are o temperatură peste 38,5-39 de grade Celsius. Pneumoniile debutează cu afecţiuni respiratorii uşoare, uneori chiar fără tuse. Aşa că este recomandat să cerem o evaluare din partea medicului pediatru încă de la primele simptome.

- evităm vaccinările. „Sunt esenţiale vaccinurile din schema naţională. Sunt gândite în aşa fel încât să îl protejeze nu numai pe copilul nostru, ci şi pe ceilalţi din comunitate“, spune medicul.

- nu îi hidratăm suficient pe copii sau nu îi hidratăm cu ce trebuie. Necesarul de lapte de vacă sau de lactate, în general, la un copil de la şase luni de viaţă încolo nu trebuie să depăşească 500 de mililitri în 24 de ore. Dacă se exagerează cu astfel de produse, copiii riscă să sufere de carenţe importante. Este important să-i hidratăm cu apă minerală, fără dioxid de carbon, mai ales atunci când suferă de afecţiuni respiratorii. Nici ceaiurile din plante nu sunt recomandate decât la indicaţia medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite