Pilulele noi, folosite ca tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formulele actuale de anticoncepţionale prezintă riscuri minime și o varietate de beneficii. Aproximativ 8% din femei iau pilula lună de lună doar pentru a scăpa de neplăcerile legate de menstruaţie, deşi nu au o viaţă sexuală activă.

În timp ce metodele contraceptive pentru bărbaţi sunt aceleaşi de câteva secole, cu mici modificări, pilula hormonală pentru femei a progresat foarte mult în cei 50 de ani de existenţă pe care i-a împlinit anul acesta.

Dacă la început singurul ei scop era de a opri, pentru o vreme, fertilitatea femeilor, participând astfel la emanciparea lor prin posibilitatea planificării unei sarcini, acum pilula are şi o varietate de indicaţii terapeutice.

Pregătesc corpul pentru o sarcină

Riscurile au fost reduse la minimum, prin scăderea dozelor de hormoni şi prin adăugarea unor ingrediente benefice pentru organism. „Un exemplu în acest sens este formula aprobată pentru comercializare în SUA de anticoncepţionale care au în compoziţie şi acid folic", menţionează Philip Smits, vicepreşedinte în cadrul Diviziei Women Healthcare din cadrul Bayer Schering Pharma. Carenţele de acid folic afectează creşterea şi dezvoltarea fătului, ducând chiar la anumite malformaţii, numite defecte de tub neural.

Necesarul de acid folic trebuie asigurat încă de dinainte ca femeia să rămână însărcinată. Şi, cum 21% din femeile care opresc administrarea pilulei rămân însărcinate după primul ciclu menstrual, pilulele cu acid folic oferă aportul ideal al acestei vitamine.

Atenuează sindromul premenstrual

Potrivit statisticilor, pentru majoritatea femeilor, cele mai deranjante probleme vizavi de menstruaţie sunt dereglările şi durerile apărute în timpul acesteia. De asemenea, un alt aspect care creează disconfort este sângerarea caracteristică. Eliminarea ciclului menstrual este posibilă cu ajutorul unor anticoncepţionale de ultimă generaţie care trebuie luate zi de zi timp de cinci-şase luni.

Însă în legătură cu acestea din urmă există încă temeri cu privire la riscurile pe care le presupun.

De asemenea, sindromul premenstrual şi o particularitate a acestuia, tulburarea disforică premenstruală, sunt înlăturate în prezent chiar după primele administrări ale pilulelor contraceptive obişnuite.

Reduc riscul de reumatism

Studiile recente relevă, pe lângă beneficiile cunoscute, adică atenuarea sindromului premenstrual şi combaterea acneei, o serie de alte proprietăţi terapeutice ale pilulei contraceptive.

„Reduc riscul de artrită reumatoidă, de fibrom uterin şi de boli mamare noncanceroase. În plus, studii de amploare au scos la iveală că pilula reduce mortalitatea prin cancer endometrial, ovarian şi colorectal", a precizat prof. dr. Anne Szarewski, consultant în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Atenţie la contraindicaţii!

Anticoncepţionalele nu se recomandă femeilor supraponderale şi obeze, celor cu boli cardiovasculare, cu probleme de coagulare a sângelui şi fumătoarelor. De asemenea, sunt contraindicate celor care au avut în familie cazuri de cancer mamar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite