Pilula contraceptivă masculină se naşte greu. Ce riscuri se ascund în spatele „rezultatelor promiţătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O injecţie cu hormoni  s-a dovedit foarte eficientă ca metodă de contracepţie în rândul bărbaţilor, dând rezultate în 96% din cazuri. Studiul aarătat însă că efectele secundare sunt extrem de serioase.

270 de bărbaţi cu vârste între 18 şi 45 de ani, aflaţi în relaţii de monogamie cu partenerele lor de cel puţin un an au făcut obictul unui studiu al cercetătorilor americani care au vrut să afle care este cea mai sigură şi cea mai eficientă metodă de contracepţie aplicată pe bărbaţi.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea s-a axat pe reducerea producţiei de spermă fără a determina mari şi dezagreabile efecte secundare. Problema a fost că bărbaţii produc în mod constant spermă,  ceea ce i-a pus pe cercetători în situaţia de a administra niveluri înalte de hormoni.

La începutul cercetării, specialiştii s-au asigurat că toţi subiecţii au un nivel normal de producţie a spermei – 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru - după care li s-au injectat hormoni - progesteron şi o formă de testosteron, la fiecare 8 săptămâni, timp de 1 an. Au fost monitorizaţi până când producţia de spermă a participanţilor a scăzut sub 1 milion de spermatozoizi.

Odată injecţiile oprite, cercetătorii au vrut să ştie cât de repede organismul reia producţia de spermă şi s-a dovedit că efectele acestui tip de contracepţie durează şi un an după ce metoda nu mai e aplicată, Pentru 8 participanţi la studiu intervalul a fost chiar şi mai mare. Rezultatele au arătat că metoda de contracepţie are efecte secundare printre care acneea şi schimbările de dispoziţie, potrivit bbc.com.

Dr Maria Festin, reprezentant al OMS, care a condus studiul a declarat că „Am dovedit că este posibil să avem o metodă contraceptivă pentru bărbaţi bazată pe hormoni care să reducă riscul unei sarcini nedorite la partenerele lor“.

Studiul a fost sistat însă în 2011, din cauza îngrijorărilor referitoare la efecte secundare de tipul depresiei, schimbărilor de dispoziţie, durerilor muscular şi acneei. Aceste efecte secundare au apărut la 20 dintre bărbaţii participanţi care au ales să părăsească studiul şi au fost raportate de o serie de alţi bărbaţi.

Dr. Festin a spus că alte studii ale altor cercetători caută acum combinaţii diferite ale aceloraşi hormoni, precum şi diverse metode de prezentare, cum ar fi de pildă sub formă de gel. „A fost doar un pas pe drumul aflării combinaţiei potrivite pentru obţinerea unei metode contraceptive hormonale pentru bărbaţi“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite