Pielea uscată, o problemă de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu o îngrijim corespunzător, pielea va deveni aspră
Dacă nu o îngrijim corespunzător, pielea va deveni aspră

Frigul şi vântul sunt factori care agresează pielea neacoperită şi, în plus, agravează problemele dermatologice existente. Dacă nu folosim produse potrivite pentru necesităţile pielii în anotimpul rece, riscăm deshidratarea tenului şi îmbătrânirea cutanată prematură, ne atrag atenţia specialiştii.

Din cauza vântului, ploii şi temperaturilor scăzute, pielea neîngrijită corespunzător devine aspră, scuamoasă, căpătând aspectul solzilor de peşte, mai ales pe mâini. În plus, există riscul să se crape şi să devină dureroasă sau să apară mâncărimi. Dacă aceste simptome s-au instalat deja înseamnă că produsele de îngrijire folosite nu răspund necesităţilor pielii în acest sezon.

„În cele mai multe cazuri, mai ales în acest sezon, ne confruntăm cu problema pielii uşor uscate, lipsită de lipidele de la suprafaţă care, de regulă, îi conferă o barieră de protecţie în faţa condiţiilor nefavorabile de mediu", explică profesorul doctor Anca Zbranca, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Roderma din Iaşi. Trecerea de la temperaturile scăzute de afară la aerul uscat şi cald din locuinţă este, de asemenea, un factor care agravează uscăciunea pielii, „evaporând" apa şi „topind" bariera lipidică a pielii.

Frigul îmbătrâneşte prematur tenul

Pielea feţei este cea mai expusă riscului de deshidratare şi de uscare în anotimpul rece, deoarece nu poate fi acoperită. În timp ce mâinile pot fi protejate cu mănuşi, tenul este permanent în bătaia vântului atunci când suntem afară. În plus, pielea feţei este şi foarte sensibilă, astfel încât, atunci când nu este protejată corespunzător, se cutează, îşi pierde elasticitatea, iar riscul apariţiei ridurilor creşte.

Pentru a preveni toate aceste probleme, specialiştii ne sfătuiesc să folosim creme cu o consistenţă mai grasă, de tipul apă în ulei, nu ulei în apă. Pentru persoanele cu vârste peste 30 de ani, această recomandare este şi mai binevenită, deoarece după această vârstă, pielea începe să secrete din ce în ce mai puţin sebum care formează o barieră împotriva agresorilor externi şi care împiedică pierderea apei. În sezonul rece putem renunţa la toner, care usucă suplimentar tenul.

Şi pielea buzelor trebuie hidratată corespunzător, saliva fiind un factor agresor suplimentar atunci când vremea de afară este rece şi uscată. Astfel, sunt recomandate stick-urile speciale dermatocosmetice cu rol hidratant şi de regenerare a pielii crăpate de pe buze.

Mâinile se ung cu cremă dimineaţa şi seara

Chiar dacă folosim mănuşi, pielea mâinilor se usucă şi, în cazurile cele mai grave, se crapă, provocând mâncărimi şi chiar dureri. De aceea, în acest sezon se recomandă ungerea mâinilor cu loţiuni de tipul cold cream, adică de consistenţă grasă, dimineaţa, înainte de a ieşi din casă şi seara, înainte de culcare. Şi calitatea săpunurilor folosite în anotimpul rece este foarte importantă. „Acum trebuie folosite săpunurile cu adaos de grăsimi, eventual grăsimi asociate cu glicerină. De o eficienţă sporită pentru prevenirea uscării pielii sunt produsele de îngrijire din farmacii, de tipul sindeturilor", recomandă prof. dr. Anca Zbranca.

Exfolierea, importantă

Pentru ca loţiunile hidratante şi nutritive să pătrundă mai bine în piele, medicii dermatologi recomandă, o dată pe săptămână, o exfoliere uşoară a tenului, dar şi a pielii de pe restul corpului. „Mai ales pe călcâie, pe coate şi pe gambe, cele mai aspre zone ale corpului, trebuie folosit un săpun exfoliant sau chiar o cremă exfoliantă cu rol de îndepărtare a celulelor moarte. Pielea va fi astfel mai catifelată, iar substanţele hrănitoare din creme vor fi mai eficiente în menţinerea elasticităţii şi hidratării pielii", precizează prof. dr. Anca Zbranca.

Se agravează eczemele şi acneea

În sezonul rece, factorii de mediu specifici pot acutiza unele probleme ale tenului, cum sunt eczemele, unele forme de psoriazis, afecţiunile inflamatorii, vascularitele, unele tipuri de acnee şi urticariile a frigore. Persoanele care au astfel de probleme trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru ajustarea tratamentului în funcţie de necesităţile pielii în acest sezon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite