Piaţa Universităţii 56, evocată la Colegiul Naţional "Spiru Haret"

Evenimentele din 1956 au fost evocate şi comemorate miercuri, în sala "Constantin Noica" a prestigiosului Colegiu Naţional "Spiru Haret", din centrul Capitalei (strada Italiană, zona Piaţa


Evenimentele din 1956 au fost evocate şi comemorate miercuri, în sala "Constantin Noica" a prestigiosului Colegiu Naţional "Spiru Haret", din centrul Capitalei (strada Italiană, zona Piaţa Rosetti) şi la Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, din strada Oţetari. Iniţiativa acestei manifestări aparte, dar necesare, a aparţinut absolvenţilor promoţiei 1947-1954 a fostului Liceu de Băieţi nr. 9 (actualmente Colegiul Naţional "Spiru Haret"), promoţie din rândul căreia au fost arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la termene de la patru luni la patru ani de închisoare, opt foşti absolvenţi ai liceului, adică peste zece la sută din numărul total al studenţilor din toată ţara, condamnaţi cu acel prilej. Cei opt au făcut parte din mai multe loturi de arestaţi (şi condamnaţi): Horia şerban Popescu, Adrian Cristea, Tiberiu Ionescu şi Marian Rosenzweig (din lotul "Horia Popescu" sentinţa nr.234/15.02.57), Alexandru Mălinescu şi Andi Dincă, din lotul "Mitroi-Caba-Tatos" - sentinţa 543/19.04.57), Jean Nicoreşteanu, dintr-un lot neidentificat de noi, şi Dan Stoica, din celebrul lot "Ivasiuc" - sentinţa nr. 481/1.04.57. O mare parte dintre cei opt nu se mai află în viaţă. Slujba de pomenire a celor morţi a fost oficiată de preotul paroh Mircea Goreţchi. Un cuvânt de încheiere a fost ţinut de profesorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic, arestat şi el în 56 (împreună cu Al. Ivasiuc, S.A. Doinaş, M. Grama, I.D. Sârbu şi alţii), cu o zi sau două înainte ca studenţii să mai apuce să ţină mitingul din Piaţa Universităţii. Miting unde studenţii bucureşteni nu au mai apucat să strige: "Jos limba rusă!".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: