Peste un miliard de doze administrate în întreaga lume. Care sunt statele fruntaşe la vaccinarea anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/shutterstock
Imagine/shutterstock

Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-Covid au fost administrate în întreaga lume, la mai puţin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă în decembrie.

Cel puţin 1.002.938.540 de doze au fost injectate în 207 de ţări sau teritorii, conform acestei evaluări făcute din surse oficiale. Mai mult de jumătate din total (58%) a fost administrate în trei ţări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) şi India (138,4 milioane), potrivit numărătorii AFP.

Israel, lider la vaccinare

Dar, în ceea ce priveşte populaţia sa, Israel este lider, aproape şase din zece israelieni fiind deja complet vaccinaţi.

În ţări precum Regatul Unit, 49% din populaţie a primit cel puţin o doză, în Emiratele Arabe Unite peste 51%, Statele Unite (42%), Chile (41%), Bahrain (38%) sau Uruguay ( 32%).

În Uniunea Europeană, 128 de milioane de doze au fost administrate la 21% din populaţie. Cu mult în spatele Maltei (47%) şi Ungariei (37%), cele mai populate ţări din UE se învârt în jurul mediei europene: Franţa (20,5%), Germania (22,6%), Italia (19,9%) şi Spania (22,3%).

În timp ce pragul de 500 de milioane de doze a fost atins după patru luni, pe 25 martie, a fost nevoie de mai puţin de o lună pentru a dubla cantitatea.

În timp ce majoritatea ţărilor sărace au început acum să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţiei Cepi), vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu venituri ridicate, astfel cum este definit de Banca Mondială.

Ţările cu venituri mici se mulţumesc pentru moment cu 0,2% din doze



Doisprezece ţări nu vaccinează încă: şapte în Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei în Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti), scrie Hotnews.

În ciuda controverselor la care a fost supus, vaccinul AstraZeneca / Oxford este cel mai răspândit din lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, reprezentând 75%) .

Este înaintea Pfizer / BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin minus 21, 10%).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite