Din cauza bolilor provocate, perturbatorii endocrini cauzează cheltuieli de miliarde de euro în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea produselor cosmetice din comerţ au în compoziţie perturbatori endocrini FOTO Shutterstock
Majoritatea produselor cosmetice din comerţ au în compoziţie perturbatori endocrini FOTO Shutterstock

Costul total al expunerii populaţiei la perturbatorii endocrini, suspectaţi că provoacă autism, cancer şi diabet, ar putea ajunge la 31 miliarde de euro în ţările UE, potrivit unui studiu dat publicităţii de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu (HEAL).

Stabilirea acestor cheltuieli a fost făcută pe fondul unei îngrijorări tot mai mari în Europa, în special în Franţa, generate de tulburările sistemului hormonal induse de substanţele chimice. 

Pentru acest demers, oamenii de ştiinţă au identificat şase tipuri de patologii ce prezintă o tendinţă crescătoare: probleme de fertilitate, anomalii ale sexului masculin, cancer (mamar, de prostată şi testicular), autism, obezitate şi diabet.

Pe baza unui studiu american recent care a analizat legătura dintre obezitatea infantilă şi bisfenol A, un perturbator endocrin utilizat multă vreme la fabricarea biberoanelor, cercetătorii au reţinut ipoteza minimală, potrivit căreia între 2% şi 5% din totalul acestor maladii sunt cauzate de expunerea la astfel de substanţe. 

UE trebuie să facă din sănătate o prioritate şi să interzică perturbatorii endocrini", a declarat Genon Jensen, directorul HEAL, potrivit Mediafax.

Jensen a lansat un apel pentru adoptarea unui calendar bine definit, cu scopul identificării "substanţelor vinovate" şi înlocuirea acestora cu produse considerate sigure.

Vizată de acest dosar, Franţa a cerut la rândul ei Comisiei Europene, săptămâna trecută, să publice foarte repede o definiţie a perturbatorilor endocrini, aşa cum s-a angajat la sfârşitul anului 2013, înainte de a amâna această decizie pentru al doilea semestru al anului 2014, fapt criticat de anumite organizaţii care vorbesc despre anumite presiuni exercitate de companiile din industria chimică.

Franţa a fost sprijinită în această privinţă de Suedia, Danemarca, Austria, Belgia şi Polonia. În urma acestor demersuri, Comisia Europeană a publicat, marţi, calendarul de elaborare a criteriilor de identificare a perturbatorilor endocrini.

Pe lângă bisfenol A, care face obiectul mai multor interdicţii de utilizare, lista presupuşilor perturbatori endocrini folosiţi în detergenţi, obiecte din plastic, produse cosmetice, textile şi vopsele include numeroase alte substanţe, precum ftalaţi, parabeni şi pesticide.

CITEŞTE ŞI:

Toxinele care ne afectează creierul şi inteligenţa

Oamenii de ştiinţă au identificat recent mai multe tipuri de chimicale care ar putea fi considerate responsabile pentru o gamă largă de probleme comportamentale şi cognitive ale oamenilor. Cei mai expuşi la substantele neurotoxice sunt copiii sau cei care au venituri reduse, scrie revista „The Atlantic”.

Creierul copiilor noştri este în pericol, din cauza numărului tot mai mare de substanţe toxice

Numărul substanţelor chimice recunoscute ca fiind toxice pentru creierul copiilor s-a dublat în ultimii şapte ani, au constatat oamenii de ştiinţă americani.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite