Persoanele cu diabet au un risc mai mare de cancer

Persoanele cu
diabet au un risc mai mare de cancer

Diabetul presupune testarea glicemiei de mai multe ori pe zi, fiind o boală greu de manageriat de către cei mai mulţi pacienţi

O analiză a 47 de studii în care au fost implicate aproape 20 de milioane de persoane a demonstrat, în premieră, că femeile cu diabet au un risc mai ridicat de a dezvolta o formă de cancer, comparativ cu bărbaţii diagnosticaţi cu aceeaşi boală, potrivit unui studiu citat de AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diabetul este asociat cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer, în special în rândul femeilor, potrivit unui studiu extins realizat de oamenii de ştiinţă australieni şi publicat în jurnalul „Diabetologia“.

Cercetarea s-a bazat pe analiza a 47 de studii în care au fost implicate aproape 20 de milioane de persoane. Cercetătorii au atras atenţia că diferenţele de gen în această situaţie nu sunt lipsite de importanţă şi trebuie evaluate.

Cercetarea realizată la The George Institute for Global Health al Universităţii Noul Wales de Sud, afiliat Universităţii Oxford din Marea Britanie, a descoperit că femeile cu diabet au un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer în comparaţie cu cele care nu au primit acest diagnostic. În cazul bărbaţilor, diabetul a fost asociat cu un risc cu 19% mai mare. Oamenii de ştiinţă au descoperit un risc cu 6% mai ridicat ca femeile diagnosticate cu diabet să dezvolte o formă de cancer în comparaţie cu bărbaţii cu diabet.

„Cunoaştem faptul că, de multe ori, femeile sunt tratate insuficient când se prezintă pentru prima oară cu simptome de diabet, au mai puţine şanse de a beneficia de terapie intensivă şi nu îşi administrează medicaţia la acelaşi nivel ca bărbaţii. Toate acestea ar putea explica într-un fel de ce femeile au un risc mai mare de a dezvolta cancer în comparaţie cu bărbaţii“, a declarat doctor Sanne Peters din cadrul institutului. „Însă, fără o cercetare mai aprofundată nu putem şti sigur. Diferenţele pe care le-am identificat nu sunt insignifiante şi trebuie evaluate“, a precizat aceasta.

Nivelul de risc şi formele de cancer

În general, femeile diagnosticate cu diabet au un risc cu 11% mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a dezvolta cancer renal. În cazul cancerului oral şi al celui de stomac acest risc este cu 13% şi respectiv 14% mai ridicat. În plus, riscul de a dezvolta leucemie este cu 15% mai mare, conform concluziilor studiului. A fost observat, însă, un risc cu 12% mai mic ca femeile cu diabet să dezvolte cancer hepatic în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu această afecţiune.

Se estimează că nivelul ridicat al glicemiei ar putea avea efecte cauzatoare de cancer favorizând deteriorarea ADN-ului. „Asocierea dintre diabet şi riscul de a dezvolta cancer este acum stabilită cu în mod categoric“, a declarat doctor Toshiaki Ohkuma din cadrul aceluiaşi institut.

„De asemenea, am demonstrat în premieră că femeile cu diabet sunt mai predispuse la apariţia oricărei forme de cancer şi au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer renal, oral, de stomac şi leucemie. Numărul persoanelor cu diabet s-a dublat la nivel mondial în ultimii 30 de ani şi încă mai avem multe de învăţat despre această boală“, a precizat coautorul studiului, adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla cauzele din spatele acestei asocieri.

Ohkuma a subliniat că atât diabeticii cât şi membrii comunităţii medicale trebuie să fie conştienţi de riscul crescut de cancer în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Diabetul afectează peste 415 milioane de persoane de pe glob, 5 milioane de decese fiind asociate anual acestei boli.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: