Pe cine poţi salva cu 450 ml de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima donare poţi salva un singur om, dar dacă devii un donator fidel, cu aceeaşi cantitate de sânge salvezi trei vieţi, subliniază specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată astăzi cu sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!“.


Cantitatea de sânge recoltat în primul trimestru al anului acesta este puţin mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, spune medicul hematolog Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Bucureşti. De altfel, la nivelul Bucureştiului se colectează aproximativ 42.000 de unităţi de sânge.

Cu toate acestea, nevoia de donare rămâne acută, fiindcă sângele este perisabil. În plus, nu toţi cei bine intenţionaţi donează sânge valoros pentru a salva vieţi. În 2012, 15.000 de donatori au fost respinşi din cauza sănătăţii precare şi fiindcă nu îndeplineau condiţiile de donare. De aceea, ar trebui ca la centrele de transfuzie să existe donatori voluntari în fiecare zi, potrivit Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge.

Milioane de oameni au nevoie anual de sânge

Cei 450 de ml de sânge care se recoltează la o donare de sânge nu înseamă mare lucru pentru tine, dar înseamnă diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru persoanele care au suferit un accident, care au avut nevoie de o intervenţie chirurgicală sau de un transplant de organe, ca să numim doar câteva cazuri în care este necesară transfuzia sangvină. De altfel, transfuziile de sânge îţi pot salva şi ţie viaţa. Aceasta este ideea unei campanii numite „Nu ştii cine ţi-ar putea salva viaţa“ desfăşurată în perioada 10-17 iunie de Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria“.

Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor perfect al sângelui, aşa că donarea este singura şansă la viaţă a bolnavilor care au nevoie de transfuzii.

Cât timp se poate stoca sângele

Durata de viaţă a sângelui este limitată, de aceea medicii încurajează donarea la fiecare trei luni.

  • Trombocitele trebuie folosite în maximum cinci zile de la recoltare.
  • Hematiile sau celulele roşii pot fi păstrate la rece maximum 42 de zile. Cele îngheţate pot fi păstrate până la zece ani, dar procedura de îngheţare costă foarte mult şi, deci, numai o mică parte din rezervă poate fi congelată.
  • Plasma se îngheaţă, în general, şi se foloseşte în decurs de un an de la recoltare.


Pentru ce situaţii este nevoie de donatori de sânge

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite