Pastilele «dulci», periculoase în timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, pastilele sub formă de drajeuri şi siropurile au în compoziţie zahăr. Iată ce complicaţii pot apărea atunci când sunt administrate timp îndelungat.

Potrivit medicilor, zahărul ­este folosit frecvent la prepararea produselor farmaceutice. Medicamentele care conţin zahăr sunt cele care se comercializează sub formă de drajeuri (fie ­albe, fie colorate) şi de siropuri pentru tuse.

Diureticele, betablocantele, antidepresivele şi psihoticele sunt doar câteva dintre medicamentele bogate în zahăr. Pentru a evita complicaţiile, acestea ar trebui administrate numai cu avizul medicului.

Cresc riscul de ­hiperglicemie

Persoanele care se află sub tratament cu antidepresive prezintă un risc crescut de hiperglicemie, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California. Antidepresivele au în compoziţia lor zahăr care, administrat timp îndelungat, menţine ridicat nivelul zahărului din sânge. De asemenea, persoanele cu diabet ar trebui să limiteze sau chiar să evite administrarea unor astfel  de medicamente, deoarece pot genera complicaţii.

Un efect asemănător au şi medicamentele pentru hipertensiune. Potrivit medicilor, acestea sărăcesc organismul de potasiu şi astfel este afectată abilitatea pancreasului de a secreta insulină. Implicit apare aşa-numita rezistenţă a organismului la insulină, care creşte riscul de diabet.

De asemenea, administrate timp îndelungat, unele medicamente bogate în zahăr cresc riscul de obezitate. Astfel de medicamente sunt antipsihoticele care se administrează persoanelor ce suferă de o boală psihică.

Siropurile distrug dantura copiilor

Zahărul se regăseşte şi în siropurile care, de obicei, se administrează copiilor. Prin urmare, cresc riscul de carie dentară la vârste fragede.

Producătorii de medicamente au fost atenţionaţi în repetate rânduri să nu mai introducă zahăr în sirop. Însă, în farmacii, încă se mai comercializează siropuri care conţin zahăr. Motivul este simplu: în lipsa gustului dulce, copiii ar respinge aceste medicamente.

Specialistul nostru
Prof. dr.  Ioan Fulga

Şeful ­Catedrei de ­Farmacologie UMF „Carol Davila"

Zahărul, care este blamat de toată lumea, se foloseşte chiar şi la fabricarea produselor farmaceutice. Însă, spre deosebire de zahărul obişnuit, acesta este un zahăr special, aşa-numit zahăr farmaceutic. În general, medicamentele care conţin zahăr nu pun sănătatea în pericol, însă cu condiţia să se administreze conform specificaţiilor medicului curant.

Există totuşi câteva excepţii de la regulă. De exemplu, diabeticii, care în paralel suferă de o altă afecţiune, trebuie să citească cu atenţie prospectul medicamentelor. În caz contrar, îşi pot pune sănătatea în pericol, deoarece glicemia poate ajunge la cote alarmante.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite