Parodontoza, un pericol subestimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În faze avansate, parodontoza poate impune scoaterea dinţilor bolnavi
În faze avansate, parodontoza poate impune scoaterea dinţilor bolnavi

Gingivita netratată poate duce la pierderea dinţilor, dar şi la boli cardiace, renale şi articulare. Potrivit unui studiu recent, 56% din românii care declară că nu suferă de afecţiuni parodontale prezintă cel puţin unul dintre semnele specifice bolii.

Inflamaţia gingiilor, durerea şi sângerarea în timpul periajului sunt simptome de gingivită, prima etapă a bolii parodontale. Afecţiunea este tratabilă în stadii timpurii, însă, ignorată, avansează şi devine ireversibilă, ducând la clătinarea dinţilor şi chiar la pierderea lor. În plus, boala parodontală gravă poate avea răsunet asupra întregului organism, ducând la accidente coronariene, endocardită bacteriană sau la infecţii renale.

Inflamaţie la rădăcina dintelui

Denumirea corectă a parodontozei este parodontită, pentru că boala reprezintă inflamarea aparatului periodontal, care fixează dintele în alveolă. Termenul de parodontoză s-a folosit pentru că mult timp s-a crezut că boala este una metabolică, degenerativă, ca artroza.

Tartrul este vinovat de 99% din cazurile de boli periodontale. Prezent la graniţa dintre dinte şi gingie, el favorizează dezvoltarea bacteriilor de la nivelul gurii. În timp, apar mici pungi de puroi la nivelul gingiei, iar aceasta se retrage de pe dinte, slăbindu-i rădăcina.

„Igiena corectă este esenţială în stoparea bolii. În stadiile incipiente, de gingivită, pacientul trebuie să folosească produse speciale de îngrijire, cum ar fi pasta şi periuţa de dinţi pentru gingii sensibile, aţa dentară şi apa de gură cu 2% clorhexidină, dimineaţa şi seara. La cabinet se vor realiza detartraje şi periaje profesionale, iar în stadii de boală parodontală activă, şi chiuretaje subgingivale, pentru a îndepărta depozitele la care pacientul nu poate ajunge", explică medicul Beatrice Pop, specialist în stomatologie generală la Clinica „Lyrdent" din Bucureşti.

Periodontita avansată a fost asociată cu risc crescut de ateroscleroză şi de complicaţii ale acesteia, precum atacul vascular coronarian. Specialiştii de la Universitatea din Goteborg au găsit bacterii din cavitatea bucală la nivelul plăcii aterosclerotice, care favorizează desprinderea de fragmente din placă şi formarea de cheaguri care blochează vasele. 

Aceleaşi bacterii pot migra spre rinichi, provocând glomerulonefrită, spre articulaţii sau spre plămâni. Reprezintă un pericol pentru bolnavii cu endocardită, inflamaţie a mucoasei ce căptuşeşte inima la interior.

Pericol de naştere prematură

Boala periodontală reprezintă un risc şi pentru femeile însărcinate, care tind să amâne tratarea afecţiunilor gingivale şi periodontale.

Potrivit medicilor, tratamentul acestora în faze timpurii nu afectează evoluţia sarcinii, însă întârzierea lor supune viitoarea mamă la suferinţă, la infecţii şi la medicamente puternice, precum antibioticele, necesare pentru fazele avansate ale bolii. Boala periodontală severă se asociază cu un risc crescut de naştere prematură.

"Nu se poate trata cu succes maxim un fumător cronic sau un pacient nedisciplinat în privinţa periajului dentar."
Beatrice Pop
specialist stomatologie generală

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite