Paraziţii intestinali, posibili aliaţi împotriva bolilor autoimune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea efectului terapeutic al paraziţilor intestinali
Sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea efectului terapeutic al paraziţilor intestinali

Mai ales în cazul copiilor, paraziţii intestinali provoacă simptome neplăcute şi necesită tratament. Însă studiile recente arată că aceşti viermi ar putea, de fapt, să ne ofere protecţie împotriva unor afecţiuni autoimune grave.

Aproximativ 90% din populaţia Globului se confruntă, la un moment dat, cu o infecţie parazitară. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră această problemă extrem de gravă, mai ales pentru copii, care sunt cei mai afectaţi de infecţiile cu paraziţi intestinali. În multe situaţii, parazitozele sunt depistate înainte să pună probleme grave de sănătate.

Ele se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, stare de greaţă, vomă, uneori prin simptome specifice răcelii, prin prurit (mâncărimi anale), scăderea în greutate şi prin constipaţie. Dacă infecţia parazitară nu este tratată, viermii intestinali se înmulţesc necontrolat şi provoacă pierderi de sânge în scaun, anemie şi malnutriţie.

Pot avea calităţi terapeutice

Deşi în general sunt consideraţi inamici ai stării de sănătate şi chiar o reală problemă medicală publică în unele ţări din Africa şi din Asia, paraziţii intestinali ar putea avea, totuşi, şi calităţi care să-i transforme în adevăraţi aliaţi împotriva unor boli. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco, în urma unor studii de caz publicate în revista „Science Translational Medicine".
Medicul imunolog şi parazitolog P'ng Loke a monitorizat, timp de mai mulţi ani, starea de sănătate a unor persoane cu afecţiuni autoimune digestive de tipul colitei ulcerative, care au fost tratate cu paraziţi intestinali.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului gros, care se manifestă prin tulburări digestive (diaree, constipaţie), dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare, febră sau chiar anemie. Cauza acestei afecţiuni este o activitate excesivă a sistemului imunitar care începe să atace bacteriile şi ţesutul intestinal. Odată introduşi în organismul persoanelor bolnave, paraziţii intestinali au determinat atenuarea neplăcutelor simptome şi îmbunătăţirea considerabilă a stării de sănătate.

Stimulează producerea unor celule imunitare

În cadrul cercetării, medicul Loke a observat că, atunci când infecţia parazitară este tratată, iar viermii intestinali sunt distruşi, simptomele reapar. Explicaţia efectelor benefice ale infecţiei cu paraziţi intestinali este că aceştia influenţează răspunsul sistemului imunitar al organismului. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat că, în cazul colitei ulcerative, sistemul imunitar produce o cantitate crescută de interleukine 17 (IL-17), responsabile cu procesul inflamator de la acest nivel, şi un nivel foarte mic de interleukine 22 (IL-22), care asigură refacerea ţesuturilor şi producţia de mucus intestinal. Rolul paraziţilor este tocmai acela de a stimula producţia de IL-22 şi, implicit, de a combate hiperactivitatea imunitară.

Un alt studiu, publicat în 2005 în revista medicală „Gut", a demonstrat că paraziţii intestinali de tipul Trichuris trichiura atenuează simptomele bolii Crohn, o altă tulburare autoimună caracterizată prin inflamarea colonului. Problema în ceea ce priveşte aceste cercetări pe oameni este că nu au fost făcute comparativ cu un placebo, aşadar este dificil de estimat cât din efectul benefic al terapiei se datorează paraziţilor intestinali şi cât efectului placebo.

Efect benefic şi în caz de reumatism

Cercetarea lui P'ng Loke este unul dintre puţinele studii de caz umane de terapie cu paraziţi intestinali. Motivul este că studiile pe oameni cu patogeni vii de tipul viermilor intestinali (helminţi) nu au fost aprobate până în prezent de nicio autoritate medicală. Cu toate acestea, studiile pe animale de laborator au arătat că terapia helmintică dă rezultate bune şi în cazul altor boli autoimune, cum sunt alergiile alimentare, astmul alergic, poliartrita reumatoidă şi diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent).

În viitor, ar putea trata scleroza multiplă

În momentul de faţă se află în curs de desfăşurare o cercetare începută în anul 2009 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, care va demonstra cât de benefic este tratamentul cu paraziţii intestinali Necator americanus şi Ancylostoma duodenale în cazul sclerozei multiple. Aceasta este o afecţiune autoimună a sistemului nervos central, care afectează în mod special tinerii. „Terapia helmintică are avantajul major că este naturală şi că s-a dovedit a fi sigură. Totuşi, trebuie să mai demonstrăm dacă efectul benefic este atât de important pe cât au dovedit studiile anterioare", a precizat profesorul Cris Constantinescu, coordonatorul studiului britanic.

Specialistul nostru

Marian Zota
medic specialist gastroenterolog, competenţe în ecografie

Bolile autoimune sunt numeroase, iar dintre cele digestive le reţinem pe cele inflamatorii intestinale: boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragică. Acestea constau în inflamaţia distructivă a unor segmente de tub digestiv. În ultimii ani s-au iniţiat terapii „nonigienice", prin infestarea voluntară a pacienţilor cu boli severe ce nu răspund la tratament clasic, cu ouă de paraziţi intestinali (desigur, crescuţi în medii controlate), în ideea ca sistemul imunitar să-şi canalizeze efortul spre eradicarea lor.

Au fost folosiţi diverşi paraziţi (Necator americanus, Trichiuris trichiura sau suis) care, în studii mici, însă suficient de plauzibile, au avut rezultate notabile. Indiferent de domeniu, aceste metode nu s-au împământenit ca tratamente standard medicale, probabil din cauza unei incompatibilităţi morale cu ideea actului hipocratic şi din cauza unei percepţii publice apăsate de preconcepţie şi de idei obsesive asupra igienei şi definiţiei sale.

Nocivi

Atunci când infecţia cu paraziţi intestinali apare în copilărie, ea poate afecta procesul de dezvoltare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite