Paralizia nu mai este pentru totdeauna. Patru bărbaţi paralizaţi se mişcă din nou, datorită unui nou tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mulţi ani în care au fost imobilizaţi în scaune cu rotile şi în care li s-a spus că nu vor mai putea să meargă niciodată, patru tineri americani şi-au mişcat picioarele pentru prima oară. Acesta este un mare pas înainte pentru medicină, spun specialiştii americani.


O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Louisville şi de la Universitatea din California au aplicat cu succes stimularea electrică a coloanei vertebrale în cazul a patru bărbaţi paralizaţi în urma unor accidente.

Prin transmitere unui curent electric prin coloana vertebrală, cercetătorii (care au inclusi şi o echipă de la Institutul de Fiziologie Pavlov din Rusia) au reuşit să „acceseze“ nişte semnale de legătură între creier şi picioare care se credeau pierdute pentru totdeauna.

Astfel, toţi cei patru bărbaţi participanţi la experimentul american şi care erau paralizaţi de doi sau chiar de patru ani au reuşit să-şi ridice singuri picioarele, să rotească gleznele şi să suporte propria greutate în picioare. Toate acestea numai atunci când dispozitivul care transmite curentul electric este inserat sub piele, deocamdată.

Rezultatele experimentului, publicate în revista de specialitate „Brain“ au surprins întreaga lume medicală: bărbaţii au reuşit să-şi recâştige controlul asupra vezicii urinare şi aparatului digestiv, precum şi asupra funcţiilor sexuale. De asemenea, ei şi-au recăpătat capacitaeta de a-şi controla în mod natural tensiunea arterială şi temperatura corporală, funcţii care se realizau cu dificultate înainte şi care acum sunt din nou active chiar şi când dispozitivul este oprit.

Aceste simple îmbunătăţiri, lucruri pe care un om sănătos nici nu le percepe, l-au făcut pe Kent Stephenson, unul dintre cei patru tineri, să spună că acum şi-a recăpătat viaţa.

„La 22 de ani, doctorii mi-au spus: «Uite, în scaunul ăsta cu rotile îţi vei petrece restul vieţii, obişnuieşte-te cu el!»“, povesteşte Stephenson, din Mount Pleasant, Texas, paralizat de la gât în jos în urma unui accident de motocross din 2009. „Acum mă simt mult mai bine. Nu mai simt că merg înapoi. Simt că am speranţă, că voi putea face ceva cu viaţa mea“, spune el.

Stephenson a fost al doilea pacient care a primit „stimulare epidurală“, aşa se numeşte stimularea electrică în apropierea leziunii coloanei. Primul pacient, Rob Summers, a avut parte de publicitate în 2011, când recuperarea lui a fost publicată în revistele de specialitate.

Oamenii de ştiinţă nu pot explica în mod cert cum acţionează stimularea epidurală. Totuşi, cercetătorii cred că există anumite semnale care au „supravieţuit“ leziunii, dar sunt prea slabe pentru a se manifesta, iar curentul electric le întăreşte.

„Acum, că stimularea electrică a coloanei vertebrale s-a dovedit un succes în patru din patru cazuri, am obţinut dovada care să ne permită să extindem cercetarea la mai mulţi pacienţi care până acum nu aveau prea multe speranţe de recuperare“, a declarat medicul Roderic Pettigrew, directorul Institutul Naţional de Imagistică Biomedicală şi Bioinginerie din SUA, citat de BBC. 

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite