Pară sau măr? Care este cea mai „sănătoasă“ formă a corpului

Pară sau măr? Care este cea mai „sănătoasă“ formă a corpului

Grăsimea depusă pe şolduri este mai puţin dăunătoare decât cea de pe talie

Indicele de masă corporală nu spune prea multe despre starea noastră de sănătate, atrag atenţia specialiştii. Pentru a evalua cu adevărat sănătatea în funcţie de măsurile corpului, trebuie luate în considerare înălţimea şi circumferinţa taliei.

Ştiri pe aceeaşi temă

O talie subţire şi un posterior bombat alcătuiesc cea mai sănătoasă formă corporală: para, prin comparaţie cu circumferinţa mică a şoldului şi talia nedefinită (forma mărului). Cel puţin aşa susţin medicul Margaret Ashwell şi o echipă de nutriţionişti din cadrul Universităţii Oxford Brookes, în urma unei analize a zeci de studii privind legătura dintre forma corpului şi starea de sănătate.

Citeşte şi:
Creşte consumul de amfetamine în România

Fertilizarea in vitro, risc de cancer pentru femeile tinere

Indicele de masă corporală, inexact

Potrivit medicilor britanici, măsurătorile necesare pentru a determina predispoziţia spre anumite boli metabolice sunt circumferinţa taliei, a şoldurilor şi înălţimea. Teoria lor contrazice vechea practică a determinării indicelui de masă corporală (IMC), în uz din anii 1970. Pentru a afla ce IMC ai, trebuie să împarţi greutatea exprimată în kilograme la pătratul înălţimii, exprimată în metri. Specialiştii spun că pot avea un IMC mare şi sportivii de performanţă, care nu sunt obezi.

În curând, vom trata eficient depresia: cu pastile din narcise galbene

Talia = jumătate din înălţime

Ca o regulă generală, ar trebui să ne menţinem circumferinţa taliei la maximum jumătate din înălţime. Mai exact, o femeie cu o înălţime de 1,62 m ar trebui să se îngrijoreze în momentul în care talia ei ajunge la 81 cm.
Raportul dintre înălţime şi circumferinţa taliei este o metodă mai rapidă de depistare a eventualelor tulburări metabolice decât IMC, precizează medicul Margaret Ashwell. „Dacă ne menţinem circumferinţa taliei la mai puţin de jumătate din înălţime, ne asigurăm o speranţă de viaţă crescută", spune ea.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările