Ce tulpină de virus SARS-CoV-2 circulă în România?

Ce tulpină de virus SARS-CoV-2 circulă în România?

Dr. Mihaela Lazăr, şeful Laboratorului de Infecţii Respiratorii Virale din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a dezvăluit la Digi24 că, din primele informaţii obţinute, virusul SARS-CoV-2 este foarte asemănător cu cel care a circulat în mai multe ţări europene, dar şi în SUA.

Infecţia cu noul coronavirus, un pericol şi mai mare pentru pacienţii cu boli de inimă! Iată ce spune medicul cardiolog Cătălin Uşurelu | coronavirus

Infecţia cu noul coronavirus, un
pericol şi mai mare pentru pacienţii cu boli de inimă! Iată ce spune medicul
cardiolog Cătălin Uşurelu

Medicul cardiolog Cătălin Uşurelu se numără printre cele aproape 100 de cadre medicale care s-au alăturat pro-bono campaniei „Nu uităm de ceilalţi”, iniţiată prin programul Medici pentru România. În interviul acordat pentru „Adevărul”, medicul  detaliază modul în care se desfăşoară acum consultaţile prin telemedicină şi punctează riscurile majore pe care o eventuală îmbolnăvire de Covid-19 le ridică în cazul persoanelor cardiace.

Prof.dr.Alexandru Bucur: Ne-am putea confrunta cu numeroşi pacienţi cronici care fac parte din categoriile cu risc

Prof.dr.Alexandru Bucur: Ne-am putea confrunta cu numeroşi pacienţi cronici care fac parte din categoriile cu risc

Prof.dr.Alexandru Bucur, şeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială, directorul  Departamentului 2 al Facultăţii de Medicină Dentară de la UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, consideră că, în perioada următoare, numărul pacienţilor va creşte în spitale şi cabinete şi trebuie luate toate măsurile pentru a reduce riscul de infectare cu Covid-19.

Situaţie catastrofală în sistemul medical din România: peste 10% din persoanele confirmate ca fiind infectate sunt cadre medicale. Mai mult decât atât: peste 50% din cetăţenii confirmaţi ca fiind infectaţi au luat virusul din interiorul sistemului medical.

acum 2 luni · comentarii (9)

Autopsia medico-legală este reglementată, în România, în articolul 185 din Codul de procedură penală. Producerea, în ţara noastră, a primelor decese cauzate de coronavirus, impune adaptarea legislaţiei care reglementează autopsia la noile realităţi.

acum 2 luni · comentarii (3)

România ocupă locul 60 din 195 de ţări ale lumii, în Indexul Global al Siguranţei Medicale, care sintetizează capacitatea statelor de a face faţă epidemiilor şi pandemiilor. Punctajul ţării noastre, obţinut pe baza a 34 de indicatori, este de 45,8 din 100 de puncte posibile - peste media globală de 40,2. Acest scor plasează România în categoria ţărilor pregătite pentru a răspunde unei provocări sanitare grave.

acum 3 luni · comentarii (2)

S-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de marţi, 4 ianuarie, când îşi propusese, ca de obicei, să vină la Academia Oamenilor de Ştiinţă, al cărei preşedinte de onoare fondator era, Prof. univ. Dr. H.C. chirurg cardiovascular VASILE CÂNDEA, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, secretar general internaţional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu doctor ”Honoris Causa”,

acum 5 luni · comentarii (0)

Nu este uşor să vorbeşti despre cancer. Cu atât mai mult, nu este uşor să aduci acest subiect pe scenă. Iar când este vorba despre cancerul la sân situaţia se complică. Situaţia devine tragică atunci când încercarea are loc într-o ţară în care lipsa educaţiei solide şi-a lăsat amprenta gravă asupra felului în care se gândeşte şi se lucrează. Situaţia este traumatică când dialogul social îl ignoră pe cel medical şi vice versa.

acum 9 luni · comentarii (3)

Dr. Frank Hoffmann (Germania) a produs o revoluţie în depistarea cancerului la sân. El instruieşte femei nevăzătoare să devină examinatori medicali tactili. Datorita sensibilităţii tactile superioare, acestea descoperă cu 50% mai multe tumori şi cu 28% mai multe alteraţii de dimensiuni mici decât doctorii specializaţi. Dr. Hoffmann, Ashoka Fellow vine în România la invitaţia Ashoka România în 16 februarie pentru a-şi prezenta inovaţia socială.

acum 11 luni · comentarii (0)

În momentul în care o persoană fizică decide utilizarea numărului de telefon sau a adresei de email în interes profesional, regimul datelor cu caracter personal se schimba, nu mai fac referire la viaţa privată în accepţiunea de persoană fizică, ci la viaţa de profesionist care are un pronunţat caracter de publicitate.

acum 1 an · comentarii (3)

Dacă până în prezent politicile sanitare din ţara noastră s-au construit plecând de la indicatori de sănătate strict cantitativi, precum rata mortalităţii sau morbiditatea, proiectul VALUEMED pune în prim-plan eficacitatea intervenţiilor medicale în raport cu fondurile disponibile, precum şi cu anii de viaţă de calitate câştigaţi de pacienţi, acestea fiind stabilite în funcţie de nevoile şi preferinţele de trai ale populaţiei.

acum 2 ani · comentarii (0)

În perioada 25-27 septembrie 2018, European Examinations Centre a găzduit o serie de workshop-uri dedicate pregătirii pentru testul OET, examinare ce a devenit tot mai populară în rândul profesioniştilor din sectorul medical, interesaţi de atestarea competenţelor de limba engleză.

acum 2 ani · comentarii (0)