Orezul alb ne poate îmbolnăvi de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul glicemiei creşte rapid în urma consumului de orez alb, iar fluctuaţiile cauzează, în timp, diabet
Nivelul glicemiei creşte rapid în urma consumului de orez alb, iar fluctuaţiile cauzează, în timp, diabet

La fiecare 150 de grame de orez alb pe care le consumi, riscul tău de a face diabet creşte cu aproximativ 10%, semnalează un studiu realizat de cercetătorii de la „Harvard".

Oamenii de ştiinţă americani au analizat mai multe studii efectuate în SUA, Australia, China şi Japonia. În cadrul lor, au fost monitorizate peste 350.000 de persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, pe o perioadă cuprinsă între 4 şi 22 de ani. Concluzia: cu cât mâncăm mai mult orez alb, cu atât vom avea un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. La fiecare 158 de grame consumate, riscul creşte cu 10%, semnalează cercetătorii. Aceştia au mai observat că asociererea este mai puternică la femei decât la bărbaţi.

Are un indice glicemic ridicat

Spre deosebire de orezul brun, cel alb este mai sărac în fibre alimentare, în vitamine şi în minerale. Ele se pierd în urma procesului de prelucrare prin care trece orezul alb. Unii dintre aceşti nutrienţi reduc riscul de diabet, spun specialiştii. Orezul alb are şi un indice glicemic mare, motiv pentru care duce la o creştere importantă a nivelului zahărului în sânge. Ulterior, acesta va scădea brusc, iar fluctuaţiile vor favoriza, în timp, apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Ce alternative sănătoase avem

Medicul Qi Sun, coordonatorul studiului, atrage atenţia că orezul nu ar trebui consumat zilnic, ci o dată sau de două ori pe săptămână. Ideal este ca el să fie înlocuit cu orezul brun, care nu este prelucrat, fiind mult mai hrănitor. El are şi un indice glicemic mult mai scăzut - 50, faţă de 98, cât are orezul alb.

Nutriţionistul american Karen Congro, care nu a fost implicat în studiu, recomandă ca alternativă la orezul alb cerealele intregrale de tipul orzului sau quinoa. „Grâul negru este delicios şi bogat în antioxidanţi, printre care şi rutinul, care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi care previne depunerea colesterolului „rău" pe vasele de sânge. Există o gamă foarte variată de cereale integrale pe care oamenii ar trebui să le încerce", spune Congro.

Citeşte şi:
Viaţa după accident vascular cerebral, mai bună prin artă

Cât de bun este obiceiul de a bea cafea

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite