Operaţia, ultima soluţie în caz de sinuzită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În puseele  de sinuzită, durerile pot deveni insuportabile
În puseele de sinuzită, durerile pot deveni insuportabile

O sinuzită netratată poate duce la complicaţii grave. Când antibioticele, antiinflamatoarele şi puncţiile sunt ineficiente, operaţia devine singura metodă de a scăpade infecţie.

Sinuzita se declanşează atunci când se produc inflamaţii ale sinusurilor, ca o consecinţă a infectării mucoasei care le căptuşeşte. Aceste cavităţi au rolul de a încălzi, umezi şi filtra aerul inspirat pe nas. Bolnavul cu sinuzită are nasul înfundat, congestionat (respiraţia fiind dificilă) şi scurgeri galben-verzui.

El percepe exagerat mirosurile urâte, are dureri spontane în perioadele de acutizare a sinuzitei şi simte presiune intranazală (în cazul sinuzitei maxilare), durere frontoorbitară, în zona de deasupra ochilor, senzaţie de presiune pe globii oculari (când sinuzita este frontală), cefalee profundă în spatele ochilor, care iradiază în frunte, în creştet, în ceafă şi în spatele urechilor (în cazul sinuzitei sfenoidale), cefalee profundă şi surdă, sub forma unor nevralgii persistente în zona nasului şi orbitelor oculare (sinuzita etmoidală). Unii bolnavi acuză şi ameţeală, tuse, ochi înroşiţi şi atenuarea simţurilor olfactiv şi gustativ.

Netratată, ne pune viaţa în pericol

Dacă nu este tratată corespunzător, sinuzita se poate complica cu o infecţie a oaselor craniului (osteomielită) sau cu probleme oculare. De asemenea, infecţia poate ajunge la creier, provocând meningită sau abcese cerebrale.

Inflamaţia mucoasei se tratează cu antibiotice

La prima vizită la specialistul ORL, bolnavului i se efectuează o radiografie a sinusurilor pentru a vedea în ce stadiu se află infecţia. Dacă pe radiografie se constată doar o inflamare a mucoasei, fără puroi, sunt recomandate antibiotice, antiinflamatoare pentru mucoasa inflamată a sinusurilor şi descongestionante nazale.

Este foarte important ca antibioticele să fie prescrise doar de către un specialist ORL, pentru că numai acesta poate indica tipul de tratament eficient pentru microbul implicat în apariţia infecţiei. Flora patogenă care infectează sinusurile este deja cunoscută şi nu este necesară o antibiogramă.

Statistică: Sinuzitele maxilare sunt cele mai frecvente forme şi au la origine o infecţie dentară.

Prin puncţii se curăţă puroiul

Dacă radiografia sinusurilor evidenţiază prezenţa puroiului în sinusurile maxilare sau frontale, sunt necesare puncţii pentru eliminarea lui. Cavitatea afectată este spălată cu ser fiziologic pentru a drena puroiul. Procedura se efectuează sub anestezie locală, aşa încât nu ar trebui să fie dureroasă, dar cu siguranţă este inconfortabilă. De cele mai multe ori, o puncţie nu este suficientă pentru a elimina puroiul. Dacă nici după zece asemenea proceduri serul fiziologic nu iese curat sau dacă persistă mirosul neplăcut, singura şi ultima soluţie o reprezintă operaţia.

Tratamentul chirurgical al sinuzitei are ca scop eliminarea mucoasei care căptuşeşte sinusurile. El se poate realiza fie endoscopic, fie prin chirurgie clasică. Operaţia endoscopică este posibilă doar în situaţiile în care sinuzita nu este foarte avansată. Cea clasică are dezavantajul, în cazul sinuzitei frontale, că lasă cicatrice în zona sprâncenei. Sinuzitele sfenoidală, etmoidală şi maxilară se operează prin cavitatea bucală.

Este necesară spitalizarea

Operaţia de sinuzită se efectuează întotdeauna cu anestezie generală, iar spitalizarea durează, în medie, şapte zile. Din păcate, pacientul poate prezenta episoade repetate de reacutizare a suferinţei sinusale, situaţie în care este necesară o reevaluare şi chiar o nouă intervenţie chirurgicală.

Durerile pot persista până la un an de la operaţie şi se intensifică la schimbările vremii.

Specialistul nostru
Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL Spitalul Colţea, Bucureşti

Dr. Cezara Danciu

În cazul sinuzitelor maxilare de natură dentară, primul pas al tratamentului trebuie să fie eradicarea focarului dentar. În funcţie de gravitatea infecţiei, aceasta poate însemna ori tratarea infecţiei dintelui, ori extirparea acestuia de către un medic stomatolog. Specialistul ORL va trata sinuzita maxilară. Tratamentul trebuie să fie concomitent. Dacă sinuzita nu se rezolvă prin puncţii, se impune intervenţia chirurgicală. Aceasta se realizează prin cavitatea bucală.

După chiuretarea sinusului, se realizează o comunicare cu fosa nazală şi se introduc în sinusul maxilar un tub de dren şi o meşă, care se ţin cinci, respectiv două zile. După această perioadă, se face o spălătură sinusală şi apoi se scoate tubul de dren din sinus, dacă lichidul de spălătură este curat.

Sinusuri
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite