Operaţia de bypass gastric poate reduce semnele de diabet? Rezultatele unui studiu recent

Operaţia de bypass gastric poate reduce semnele de diabet?
Rezultatele unui studiu recent

Operaţia de micşorare de stomac se practică în tratamentul obezităţii

O echipă de oameni de ştiinţă de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca au realizat o cercetare din care rezultă că operaţia de bypass gastric poate duce la reducerea simptomelor de diabet zaharat de tip 2 timp îndelungat, potrivit Press Association.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, trei sferturi din participanţii la acest studiu şi care erau obezi şi cu diabet su fost supuşi aceste operaţii de reducere a stomacului.

Printr-o procedură numită Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB), partea superioară a stomacului  a fost redusă la dimeniunea unui ou. În decurs de un an, aceşti pacienţi au avut mai puţine simptome de diabet zaharat comparativ cu cei care nu suferiseră intervenţia şi 73% din ce intraţi în remisiune nu mai aveau semne de diabet după cinci ani.

Studiul a fost efectuat pe 2.1.111 de persoane, din care  1.111 persoane diagnosticate cu diabet de tipul 2. Acestea din urmă au fost tratate pentru obezitate prin bypass gastric, în Denemarca, în perioada 2006 - 2015.

7,5% din pacienţi au fost readmişi în spital ca urmare a complicaţiilor survenite în prima lună după operaţie, potrivit agerpres.ro.

„Concluziile acestui studiu se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de dovezi privind efectele chirurgiei bariatrice, specificând faptul că RYGB produce remisiunea diabetului de tip 2 şi este asociată cu reducerea riscului de complicaţii microvasculare şi, posibil, macrovasculare'“, potrivit autorilor studiului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: