Oare ochelarii purtaţi permanent îţi strică mai rău ochii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrar aşteptărilor, s-au realizat multe studii pe copiii care trebuie să poarte ochelari, însă niciunul concentrat pe adulţi FOTO inside.akronchildrens.org
Contrar aşteptărilor, s-au realizat multe studii pe copiii care trebuie să poarte ochelari, însă niciunul concentrat pe adulţi FOTO inside.akronchildrens.org

Cu cât porţi mai mult timp ochelarii, cu atât vederea ta se va înrăutăţi - aceasta este o frază pe care o cred foarte mulţi oameni. Oare au dreptate?, se întreabă „BBC Future“.

Există multe motive pentru care oamenii nu-şi poartă mereu ochelarii prescrişi. Poate le displace înfăţişarea lor, poate sunt tachinaţi sau poate, pur şi simplu, se simt mai bine fără ei. Lăsând la o parte confortul şi estetica, unii se tem că purtatul ochelarilor prea des le va slăbi vederea şi că vor ajunge să depindă de ei din ce în ce mai mult, notează „BBC Future“.

Un studiu nigerian publicat anul trecut a descoperit că 64% din studenţii unei universităţi credeau că purtatul ochelarilor strică ochii. O altă cercetare din statul indian Karnataka a descoperit că 30% din oameni credeau asta, iar pakistanezii care cred că ochelarii strică vederea sunt în procent de 69. În Brazilia, chiar personalul medical credea că ochelarii slăbesc vederea. Există oare dovezi care să sugereze că aceşti oameni au dreptate?

Miopia şi hipermetropia

Există, bineînţeles două motive pentru care oamenii poartă ochelari de vedere: miopia, când lucrurile aflate la distanţă se văd înceţoşat, şi hipermetropia, când nu te poţi concentra pe lucrurile din apropiere. 

Hipermetropia este, de regulă, asociată cu bătrâneţea. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea de focusare scade, ochiul având dificultăţi în ajustarea la diferite distanţe. Atunci când oamenii ajung într-o stare în care braţele nu le sunt destul de lungi pentru a ţine o carte sau un ziar la o distanţă mare, aleg să poarte ochelari.

Ce este surprinzător este că foarte puţine studii au fost realizate despre efectul purtării ochelarilor de vedere timp îndelungat. Din ce se cunoaşte până acum nu există nicio dovadă că dacă porţi ochelarii pentru citit prea mult, vederea îţi va fi afectată. 

Atunci de ce atât de mulţi oameni consideră că purtatul ochelarilor le strică vederea? În primul rând pentru că, poate, oamenii au devenit din ce în ce mai dependenţi de ochelari, dar acest lucru se întâmplă deoarece pupila lor continuă să se deterioreze o dată cu vârsta.

Aşadar, oamenii se găsesc în situaţia de a avea nevoie de ochelari din ce în ce mai mult, astfel gândind că ochelarii le-au stricat vederea. De fapt, nu există o relaţie cauză-efect. Fie că alegi sau nu să porţi ochelarii de citit, nu va avea niciun efect asupra vederii tale pe termen lung. Deşi, dacă trebuie să te chinui să citeşti, vei suferi de dureri de cap sau de ochi.

Studii pe copii, dar niciunul pe adulţi

Totuşi, situaţia nu este la fel şi în cazul copiilor. Dacă un copil nu poartă ochelarii potriviţi, impactul asupra ochilor lui va fi de lungă durată. Timp de zeci de ani s-a crezut că dacă micuţilor li se prescriu ochelari mai slabi decât ce aveau cu adevărat nevoie, li se va încetini deteriorarea pupilei şi, astfel, se va încetini progresia miopiei. Ideea era că dacă porţi ochelari pentru a vedea la distanţă, pupila va încerca să se „întindă“ atunci când te concentrezi pe un obiect apropiat pentru a vedea corect.

Însă, un studiu realizat în Malaysia în 2002 a demonstrat că această ipoteză era atât de greşită încât, au fost nevoiţi să oprească cercetarea cu un an mai devreme. Un grup de 94 de copii cu miopie au fost selectaţi fie să poarte ochelari conform prescripţiei medicale, fie să poarte ochelari care îi făcea puţin miopi. Timp de doi ani lungimea pupilelor lor a fost măsurată la intervale regulate. Contrar unui studiu din anii '60, copiii care purtau ochelari mai slabi au demonstrat o mai mare întindere în timp. Cu alte cuvinte, vederea lor s-a înrăutăţit. 

Unii susţin că încă nu există destule dovezi pentru a trage o concluzie. Însă o analiză detaliată a unui grup internaţional de specialişti, „Cochrane“, din 2011 a concluzionat că dovezile limitate sugerează că mai bine le oferi copiilor ochelarii potriviţi, decât să-i supui, conştient, unor ochelari mai slabi. Nu există nicio dovadă că purtatul dioptriilor corecte le va înrăutăţi vederea. De fapt, cel mai lung studiu despre miopie, care tocmai şi-a publicat rezultatele obţinute de-a lungul a 23 de ani, a demonstrat opusul. 

În 1983, un grup de copii din Finlanda cu miopie au fost supuşi, aleator, la diverse situaţii, inclusiv să citească fără ajutorul ochelarilor. Miopia lor a progresat mai repede decât a celor care îşi purtau mereu ochelarii. După primii trei ani ai studiului, toţi copiii au fost sfătuiţi să-şi poarte mereu ochelarii prescrişi de medic. La 20 de ani după, nu s-a observat nicio diferenţă între cele două grupuri de copii.

Beneficiile ochelarilor atunci când eşti copil, dacă ai nevoie de ei, sunt foarte clare. Ochii copiilor trebuie să înveţe să vadă, aşa că, dacă nu poartă ochelarii potriviţi, pot face „ochi leneş“- ambliopie pentru că nu au avut niciodată o imagine clară pe retină. De asemenea, s-a demonstrat că ochelarii corecţi pentru vedere au îmbunătăţit şi viteza de citire.

Să ne întoarcem la adulţi. Ceea ce este curios este lipsa studiilor în acest domeniu. Poate că ne aşteptăm ca ştiinţa să aibă toate răspunsurile, dar uneori cercetările care par cele mai evidente nu sunt făcute. 

Studiile care au nevoie de copiii cu miopie să nu poarte ochelari pot fi considerate lipsite de etică din cauza efectelor asupra dezvoltării şi învăţării. Dar, în principiu, acest studiu ar putea fi făcut pe adulţii care suferă de miopie sau de hipermetropie. Aşa că rămânem cu întrebarea: de ce nu-l face nimeni?

Profesorul Ananth Viswanathan, chirurg consultant la Spitalul de Oftalmologie „Moorfields“ din Londra, Marea Britanie, crede că lipsa cercetărilor în acest domeniu este din cauza absenţei oricărui motiv fiziologic pentru care ai crede că ochelarii strică vederea. Este nevoie ca cercetările să caute nu doar asociaţii, dar şi mecanisme plauzibile.

Aşa că, se pare, acest studiu nu se va realiza prea curând. Între timp trebuie să ne bazăm pe dovezile anatomice. Şi, deşi există o grămadă de motive pentru care să alegi să nu porţi ochelari, teama că îţi pot strica mai rău vederea nu este unul dintre ele, conchide „BBC Future“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite