Oamenii de ştiinţă, cu un pas mai aproape de descoperirea secretului pentru încetinirea îmbătrânirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbătrânirea este inevitabilă, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California San Diego (UCSD) sunt cu un pas mai aproape de descoperirea care ar putea întârzia procesul de îmbătrânire.

O echipă de oameni de ştiinţă a studiat îmbătrânirea celulelor din drojdie - aleasă datorită faptului că celulele sale sunt uşor de manevrat - pentru a încerca să înţeleagă dacă celulele diferite îmbătrânesc cu acelaşi ritm şi pentru acelaşi motiv.

Ceea ce au descoperit a fost intrigant. Chiar şi celulele desprinse din aceleaşi materiale genetice şi în cadrul aceluiaşi mediu îmbătrânesc în moduri „izbitor de distincte”, potrivit oamenilor de ştiinţă, care au publicat rezultatele cercetării lor în revista Science.

Aproape jumătate din celulele de drojdie au îmbătrânit din cauza scăderii treptate a nucleolului, un corp rotund situat în nucleul unei celule, conform oamenilor de ştiinţă. Cealaltă jumătate a îmbătrânit din cauza unei disfuncţii a mitocondriilor, care produc energia unei celule.

Oamenii de ştiinţă spun că celulele aleg una dintre cele două căi de îmbătrânire - nucleare sau mitocondriale - la începutul vieţii, şi continuă cu ruta de îmbătrânire până când în cele din urmă scad şi mor.

Cercetătorii au efectuat teste suplimentare pentru a înţelege cum s-au comportat celulele. „Pentru a înţelege modul în care celulele iau aceste decizii, am identificat procesele moleculare care stau la baza fiecărei rute de îmbătrânire şi conexiunile dintre ele, dezvăluind un circuit molecular care controlează îmbătrânirea celulelor, analog cu circuitele electrice care controlează electrocasnicele", a spus Nan Hao, autorul principal al studiului, profesor asociat al secţiei de ştiinţe biologice moleculare din cadrul  UCSD.

După modelarea „îmbătrânirii”, echipa de cercetători a descoperit că ar putea manipula şi optimiza procesul de îmbătrânire, folosind simulări computerizate pentru a reprograma circuitul master şi a modifica ADN-ul acestuia.

Cercetătorii au fost apoi capabili să creeze o „nouă rută de îmbătrânire”, cu o durată de viaţă dramatic extinsă.

Deşi studiul a fost realizat pe drojdie, oamenii de ştiinţă consideră că au identificat componentele unui proces de îmbătrânire relevant, ce ar putea întârzia îmbătrânirea şi la oameni.

"Aceasta este o cale de îmbătrânire care nu a existat niciodată, dar pentru că înţelegem cum funcţionează, practic putem proiecta sau regla o nouă cale de îmbătrânire", a spus Hao pentru CNN.

"Studiul nostru ridică posibilitatea de a proiecta raţional genele sau terapiile pe bază de substanţe chimice pentru a reprograma modul în care îmbătrânesc celulele umane, cu scopul de a întârzia eficient îmbătrânirea umană şi de a extinde sănătatea umană", a mai spus Hao.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să testeze modelul pe celule complexe, organisme şi, în cele din urmă, oameni, precum şi să testeze modul în care combinaţiile de terapeutice şi medicamente ar putea conduce la o longevitate suplimentară.

"Îmbătrânirea este o întrebare biologică fundamentală. Ştim foarte puţin despre procesul de îmbătrânire", a spus Hao pentru CNN. Când vine vorba de relevanţă medicală, a spus el, „îmbătrânirea este legată de multe boli, astfel încât dacă putem ajuta la încetinirea îmbătrânirii sau la promovarea longevităţii, această descoperire va fi benefică pentru societate”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite