O variantă de Covid mai periculoasă decât Omicron va lovi în următorii doi ani. Virusul „va produce surprize”, spune un medic britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Sir Chris Witty, medic-şef al Regatului Unit, a făcut această declaraţie într-o conferinţă pe teme de sănătate publică la aniversarea a doi ani de la istorica declanşare a carantinei, adăugând că nu este exclusă instituirea de noi restricţii. Medicul a spus că „mai avem cale lungă de făcut” din cauza virusului, care are un risc de deces comparabil cu gripa. Virusul „va produce noi surprize şi va fi cu noi tot restul vieţii”, a adăugat acesta.

Provocările variantei actuale „nu sunt de fel banale”, iar apariţia unui germen mai periculos va „modifica semnificativ balanţa riscului”. Dar alţi experţi au insistat în mod repetat că cele mai negre zile ale pandemiei sunt de domeniul trecutului, iar virusul va evolua în timp spre un patogen al răcelii, potrivit hotnews.ro.

Omicron a izbucnit în noiembrie cu recorduri de transmisibilitate, estimările fiind că unul din 15 britanici a fost infectat în vârful din iarnă, conform sursei citate

Dar ratele imense de imunizare şi natura mai blândă a virusului i-au atenuat impactul, decesele legate de Covid fiind de cel mult 300 zilnic, nivel egal cu cel al unei gripe agresive, dar doar o fracţiune din cel atins în primele două valuri. Spitalele nu au fost copleşite, nici secţiile de terapie intensivă.

Şi profesoara Devi Singhar, expertă în sănătate publică la universitatea din Edinburgh, a spus că nu crede că „virusul se va pierde prin fundal” prea curând. Într-adevăr, numărul săptămânal de spitalizări a fost aproape de un nou record din cauza variantei BA.2, care a devenit dominantă în regat.

Prin rata mare de imunizare şi îmbunătăţirea asistenţei medicale de specialitate, virusul va fi controlat mai bine. 

„A existat o anumită reducere în timp a riscului adus de Covid. Dar există încă un risc semnificativ” a adăugat el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite