O treime din romani sufera de varice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Mihaela Leventer, presedinte al Societatii Romane de Medicina Estetica

Sub acronimul SEPIA, specialistii chirurgi, flebologi si dermatologi au desfasurat un studiu privind prevalenta insuficientei venoase cronice la noi in tara. Studiul a pus in evidenta date surprinzatoare: din 6.674 de pacienti adulti care s-au prezentat pentru diverse motive la medicii de familie din sapte mari orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Craiova, Iasi si Targu Mures), 32 la suta aveau o suferinta venoasa. Din cei 1.147 de pacienti investigati de specialisti, 53 la suta nu stiau ca aveau o boala venoasa, ceea ce a aratat o rata redusa de diagnosticare. Mai mult, nici cei 17 la suta din pacientii care fusesera diagnosticati anterior cu insuficienta venoasa cronica (IVC) nu urmasera vreun tratament pana la momentul studiului.
Semnele bolii pot fi usor ignorate
Pacientii nu dau suficienta importanta semnelor care se observa: vene dilatate, capilare ,sparte", umflarea picioarelor, tocmai pentru ca modificarile par minore, iar pacientii ignora riscurile evolutiei in timp. Abia cand edemul gambelor este insotit de durere sau pigmentare sau, mai grav, abia cand apare complicatia de te-mut: ulcerul cronic varicos, pacientii se prezinta din proprie initiativa la medic. Chiar si medicii sunt tentati sa le considere minore si sa nu le trateze.
Sedentarii sunt predispusi sa faca varice
Pe lotul studiat s-a constatat ca factorii de risc pentru boala venoasa tin de ereditate, dar si de ocupatie, boala instalandu-se mai ales la persoane care stau mult in picioare sau la birou sau au un stil sedentar de viata, o greutate corporala excesiva, fumeaza, folosesc contraceptive sau sunt femei insarcinate sau au antecedente de tromboza venoasa. La toti acesti factori se mai adauga varsta peste 46 de ani, boala fiind intalnita mai frecvent la femei. Din studiu rezulta ca 70 la suta din pacientii diagnosticati cu IVC erau supraponderali sau chiar obezi.
Modificarea stilului de viata e foarte importanta
Miscarea si sportul fac parte din terapia varicei. Deoarece multi pacienti cu simptomatologie doresc sa desfasoare o activitate normala, specialistii recomanda ciorapul elastic pentru varice, care exercita o presiune constanta pe zona afectata, precum si un tratament prelungit cu tablete pe baza de diosmina - hesperidina, capabil sa intareasca peretele venos si sa sustina astfel circulatia. Aceasta protectie trebuie facuta permanent deoarece gravitatia lucreaza impotriva fluxului venos. Celelalte tratamente ca scleroterapia, cura chirurgicala, fizioterapia se recomanda cazurilor mai grave. Cea mai temuta complicatie, ulcerul cronic venos, determina costuri imense, terapia locala cu pansamente absorbante, unguente diferite, ozonoterapia sau chiar aseptizarea si aplicarea locala a factorilor de crestere celulara fiind tratamente scumpe si prelungite. Concluzia expertilor a fost ca sunt necesare educatia publicului pentru recunoasterea primelor semne de afectiune si masuri preventive sustinute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite