O nouă speranţă în tratarea bolii Crohn, cea mai frecventă boală inflamatorie intestinală

O nouă speranţă în tratarea bolii Crohn, cea mai
frecventă boală inflamatorie intestinală

Crampele abdominale şi diareea severă sunt principalele simptome ale bolii Crohn  FOTO Arhivă

Cercetătorii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) din Franţa au identificat o bacterie implicată în apariţia bolii Crohn. Combaterea acestei bacterii ar putea constitui o nouă metodă terapeutică, potrivit unui studiu publicat în revista medicală „Cell Microbiol”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pacienţii care suferă de boala Crohn au o floră intestinală adesea invadată de anumite bacterii patogene, precum E. coli, numită AIEC (Adherent-invasive Escherichia coli). Aceasta este prezentă la cel puţin 40% dintre bolnavi. Această tulpină este capabilă să traverseze mucoasa care căptuşeşte peretele intestinal şi să provoace o reacţie inflamatorie exagerată, ceea ce determină simptomele bolii Crohn.

Cercetătorii au descoperit o genă, Vat-AIEC, responsabilă de tot acest proces. „Vat-AIEC contribuie la apariţia unei enzime care creşte virulenţa bacteriei patogene E. coli, nu numai în declanşarea bolilor inflamatorii intestinale, dar am descoperit această genă şi la jumătate dintre cazurile de infecţii urinare provocate de E. coli”, precizează Julien Delmas, coautor al studiului.

„Este foarte posibil să inhibăm această genă, deoarece este foarte accesibilă în mediul extracelular. Blocajul nu va modifica echilibrul ecosistemului intestinal şi nu va antrena apariţia rezistenţei la tratament, cum se întâmplă în cazul antibioticelor”, explică Julien Delmas.

Acum, cercetătorilor nu le rămâne decât să dezvolte o clasă de medicamente inhibitoare ale enzimei implicate în declanşarea bolii Crohn. „Acest proiect este în curs de realizare”, adaugă Delmas.

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală (BII) care determină inflamaţia cronică a tubului digestiv. Poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, dar apare cu preponderenţă la nivelul părţii terminale a intestinului subţire (ileonul) şi la nivelul colonului. Boala Crohn provoacă ulceraţii la nivelul straturilor profunde ale mucoasei intestinale.

Boala Crohn se manifestă printr-o serie de simptome caracteristice:

  • dureri abdominale cronice şi recidivante, descrise de pacienţi ca şi crampe intense,
  • diaree, cu un număr mare de scaune moi (10-20), uneori şi nocturne,
  • crizele se repetă periodic şi durează de la câteva zile la săptămâni întregi,
  • scăderea poftei de mâncare, anorexie,
  • greutate corporală scăzută,
  • anemie.

Boala Crohn se asociază cu un risc crescut de cancer colorectal.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările