O injecţie lunară împotriva degenerescenţei maculare reduce cu 20% avansarea bolii

O injecţie lunară împotriva degenerescenţei maculare reduce
cu 20% avansarea bolii

Degenerescenţa maculară afectează mai ales personele trecute de vârsta de 60 de ani

Principala cauză de orbire a personelor în vârstă este degenerescenţa maculară.Un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în revista  „Science Translational Medicine“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Degenerescenţa maculară este o boală care afectează partea centrală a retinei – macula - esenţială pentru a citi, a scrie şi a recunoaşte chipurile. Afecţiunea apare care urmare a deteriorării progresive a neuronilor fotoreceptori care captează lumina şi o transformă în semnale transmise către creier.

 Cercetarea, aflată în cea de-a doua fază, şi citată de AFP, s-a desfăşurat pe 129 de pacienţi cu vârste peste 60 de ani şi a durat un an şi jumătate. Rezultatele au arătat reducerea cu 20% a progresiei bolii în urma unei injecţii efectuată, lunar, cu un medicament numit Lampalizumab, produs de laboratoarele elveţiene Roche.

 Se pare că acest lampalizumab declanşează un mecanism de apărare imunitar asociat în mod specific cu această formă incurabilă de degenerare, potrivit agerpres.ro.

În cazul a 57% din purtătorii unui anumit marker genetic (CFI +) s-a observat o reducere cu 44%. Însă, persoanele care prezentau o altă specificitate genetică (CFI—) tratamentul nu a avut nici un efect, precizează sursa citată.

Cercetătorii au consemnat că nu au fost observate reacţii adverse grave.

„Degenerescenţa maculară afectează aproximativ cinci milioane de oameni din întreaga lume, printre aceştia numărându-se peste un milion de persoane din Statele Unite, şi este responsabilă de 20% din cazurile de orbire din ţările dezvoltate'“, a declarat Erin Henry, director de cercetare medicală în cadrul diviziei de oftalmologie a Genentech, o filială din SUA a Roche.

„Nu există în prezent nici un tratament eficient sau autorizat de Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente împotriva acestei patologii, iar noi sperăm că cele două studii clinice (faza III), în curs de desfăşurare vor demonstra potenţialul Lampalizumab pentru tratarea acestor pacienţi“, a adăugat ea.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: