O aspirină pe zi este riscantă la vârstnici. Cine şi când poate lua cel mai ieftin medicament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspirina este un medicament banal, dar ar trebui luat doar la indicaţia medicului
Aspirina este un medicament banal, dar ar trebui luat doar la indicaţia medicului

Vârstnicii cu o stare bună de sănătate nu au nevoie să ia o aspirină pe zi, potrivit unui nou studiu efectuat în SUA şi Australia şi citat de bbc.com. Cum argumentează oamenii de ştiinţă.

Sunt dovedite beneficiile aspirinei pentru persoane care au suferit atac de cord sau atac vascular-cerebral, potrivit sursei mai sus citate.

Un nou studiu referitor la aspirină nu a depistat însă niciun beneficiu pentru persoanele peste 70 de ani, ba, dimpotrivă, pilula poate creşte riscul de a suferi de sângerări interne fatale. Experţii au descris rezultatele cercetării ca fiind foarte importante şi au avertizat asupra pericolelor automedicaţiei cu aspirină.

Pacienţilor le este prescris banalul medicament după un atac de cord sau atac vascular-cerebral pentru că acesta subţiază sângele şi reduce riscul ca evenimentele să se repete. Unele persoane complet sănătoase aleg să ia aspirină pentru a-şi reduce acest risc deşi nu-l au.

Oricum, mai spune sursa citată, cele mai multe cercetări realizate vizavi de aspirină arată că aceasta este benefică persoanelor de vârstă mijlocie şi sunt tot mai multe indicii că, pe măsură ce vârsta înaintează, aspirina devine periculoasă.  

„Niciun beneficiu“

Cercetarea în cauză a fost realizată pe aproape 20.000 de persoane din SUA şi Australia, cu vârste peste 70 de ani, cu o stare bună de sănătate şi fără antecedente de boli cardiovasculare. Jumătate dintre ele au luat o doză redusă de aspirină, în fiecare zi, timp de cinci ani.

Studiul publicat în „New England Journal of Medicine“ a arătat că pilula nu reduce riscul de boli de inimă şi nici nu are alte beneficii, ci creşte riscul de sângerări stomacale majore.

Prof. John McNeil, de la Universitatea Monash, a declarat că noile informaţii îi vor ajuta pe acei medici care aveau dubii referitoare la recomandarea sau nu a aspirinei la persoanele sănătoase.

La rândul său, prof. Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, a declarat că automedicaţia în cazul aspirinei  nu este de dorit.

Rezultatele studiului nu se aplică persoanelor cu boli cardiovasculare şi care iau aspirină pentru a reduce riscul de atac de cord sau atac vascular-cerebral, aceştia trebuind să continue să ia medicamentul , la sfatul medicului curant. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite