Numărul de aluniţe, indicator al riscului de cancer la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât mai multe aluniţe ai pe braţe, cu atât mai mare e riscul de dezvolta cancer de sân, avertizează cercetării FOTO Shutterstock
Cu cât mai multe aluniţe ai pe braţe, cu atât mai mare e riscul de dezvolta cancer de sân, avertizează cercetării FOTO Shutterstock

Femeile care au mai mult de 15 aluniţe pe unul din braţe se confruntă cu risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, relevă un recent studiu american.

În mod obişnuit, un număr mare de aluniţe pe corp este asociat cu un risc sporit de cancer al pielii. În cazul femeilor însă, acesta este, de asemenea, şi un factor important de risc pentru cancerul de sân, dăcă aluniţele sunt amplasate pe suprafaţa braţelor, relatează dailymail.co.uk.

Studiul condus de dr. Jiali Han, de la Indiana University, SUA, a scos la iveală că femeile cu cel puţin 15 aluniţe pe braţul stâng au cumulat un risc de 35% mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân, comparativ cu femeile care nu aveau niciuna.

Mai exact, 11,4% dinte participantele la studiu cu 15 sau mai multe aluniţe pe un singur braţ au fost diagnosticate cu această boală. Pe de altă parte, doar 8,5% dintre femeile care nu aveau aluniţe pe braţe au dezvoltat afecţiunea în decursul cercetării.

Analiza a avut în vedere date colectate timp de 20 de ani, referitoare la 74.523 asistente medicale din SUA şi 89.902 profesoare din Franţa.

Hormonii de sex par să joace un rol important în această conexiune, sunt de părere autorii studiului. Drept argument, aceştia arată că, într-un subgrup de femei aflate în perioada de post-menopauză, cele care aveau şase sau mai multe aluniţe pe un braţ aveau în sânge niveluri crescute de hormoni estrogeni şi de testosteron, comparativ cu femeile care nu aveau aluniţe pe braţe.

Faptul este semnificativ, având în vedere că unele cancere de sân sunt favorizate de hormoni. Acest lucru ar putea explica de ce, în perioada studiului, numărul cazurilor de cancer de sân apărute la femeile cu multe aluniţe pe braţe a fost mai mare decât la femeile fără aluniţe.

Deşi numărul de aluniţe ar fi considerat un indicator al riscului de cancer mamar, autorii studiului recunosc, totuşi, că pentru moment nu este clar în ce mod ar putea fi utilizată în practică această corelaţie.

Studiul a fost publicat în jurnalul Public Library Of Science Medicine.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Una dintre cele mai agresive forme de cancer este la vedere. Verifică-ţi aluniţele!

Orice aluniţă cu margini neregulate, cu o culoare neuniformă şi care se măreşte în timp poate fi semnul melanomului.

În ce situaţii ar trebui să te îngrijoreze aluniţele

Aluniţele sunt un semn distinct de frumuseţe, dar în acelaşi timp stau la baza celei mai agresive forme de cancer de piele. De aceea, fiecare persoană ar trebui să îşi urmărească periodic aluniţele şi să meargă la medic dacă observă modificări ale acestora.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite