,,Nu reuşesc să elimin celulita"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale edicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Până în urmă cu câţiva ani, aveam probleme cu greutatea. Am ţinut o cură de slăbire şi am reuşit să scap de kilogramele în plus. Cu toate acestea, celulita nu dispare şi, în plus, pe coapse şi pe fese am foarte multe vergeturi. Am folosit diverse creme destinate special acestor două probleme, însă efectele întârzie să apară. Am început să fac şi mişcare, dar, din lipsă de timp, nu pot ajunge la sala de sport decât de două ori pe săptămână şi, drept urmare, nici rezultatele nu sunt cele dorite. La ce metode aş mai putea apela pentru a atenua aceste semne inestetice? Alina, Săcele

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

image

Celulita şi vergeturile pot fi ţinute sub control doar printr-o alimentaţie echilibrată, asociată cu kinetoterapie (exerciţii fizice şi masaj), prescrise de un specialist în fiziokinetoterapie. Produsele antivergeturi şi cele anticelulitice trebuie folosite în funcţie de situaţia fiecăruia şi doar la indicaţia medicului dermatolog. Tot acesta vă poate îndruma, dacă este nevoie, şi către o terapie cu laser sau cu ultrasunete.

În anumite situaţii, depozitele celulitice sunt rezistente la orice tratament dermatologic sau kinetoterapic, putând fi combătute doar cu ajutorul liposucţiei. Aceasta este o metodă terapeutică ce se aplică doar în clinicile de dermatologie şi de chirurgie plastică echipate cu bloc operator.

«Mama mea suferă de fibroză pulmonară»

Mama mea are 76 de ani şi în anul 1974 a fost diagnosticată cu bronşiectazie cu hemoptizii. În anul 2001 a fost operată de cancer mamar şi a urmat un tratament cu citostatice, cu radiaţii şi cu Tamoxifen. Un an mai târziu, a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară postiradiere, iar hemoptiziile apar instantaneu. I-a fost recomandat un tratament cu vitamina K, Clorocalcin şi Tavegyl. Acest tratament trebuie luat permanent sau în timpul hemoptiziei? Menţionez că a întrerupt tratamentul cu Trental. De asemenea, mamei mele i se pare inutil şi riscant să facă orice vaccin antigripal. Ce ne sfătuiţi să facem? Cătălin Dirzu, Bucureşti

Dr. Magda Ciobanu
medic specialist pneumolog Institutul de Pneumologie „Marius Nasta"

image

Deoarece mama dvs. are patologii asociate, cel mai indicat este să ceară mai multe lămuriri medicului curant, întrucât acesta cunoaşte cazul în toată complexitatea sa. Sub rezerva că îmi lipsesc multe informaţii necesare pentru a vă da un răspuns categoric, vă spun că tratamentul menţionat trebuie urmat doar în timpul hemoptiziei.

În ceea ce priveşte întreruperea terapiei cu Trental, teoretic nu este nicio problemă, însă practic trebuie evaluat cazul. Referitor la vaccinul antigripal, dacă mama dvs. nu are contact cu multe persoane, atunci probabilitatea să contracteze un virus este destul de mică. Pe de altă parte, având în vedere imunitatea scăzută, orice infecţie se poate manifesta mult mai sever la dumneaei. Părerea mea este că ar fi mai protejată dacă s-ar vaccina, însă decizia îi aparţine.

«Ce pot să fac pentru a scăpa de sforăit?»

Am 42 de ani şi sforăi foarte tare noaptea. Soţia mea se plânge tot timpul de acest lucru, însă problema a început să mă afecteze şi pe mine. Nu mai respir bine şi de aceea mă trezesc cu gura foarte uscată. În plus, sunt tot mai obosit în timpul zilei, deoarece nu mă odihnesc aşa cum trebuie. Iar acest lucru a început să-şi pună amprenta şi asupra performanţelor mele profesionale. Nu mai ştiu ce să fac pentru a scăpa de aceste probleme. Ce soluţii eficiente există? Daniel R., Alexandria

Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL Spitalul Colţea

image

Există multe cauze ale sforăitului. Dintre acestea, cea mai simplă şi mai uşor de tratat este deviaţia de sept nazal, dar poate fi vorba şi despre afecţiuni foarte grave, care vă pot pune viaţa în pericol.

De aceea, sfatul meu este să nu amânaţi consultul unui medic specialist ORL, deoarece acesta este singurul care poate stabili cu exactitate boala de care suferiţi şi, în acelaşi timp, poate găsi şi o soluţie pentru problemele dvs. de respiraţie. În plus, dacă veţi urma un tratament adecvat, nu veţi mai sforăi, veţi avea un somn mai liniştit şi vă va creşte capacitatea de concentrare.

«Sunt expusă undelor electromagnetice»

La o distanţă foarte mică de locuinţa mea este amplasată o centrală electrică. Sunt îngrijorată din cauza nivelului de unde electromagnetice şi din cauza efectelor pe care le pot avea asupra organismului. Care este densitatea câmpurilor magnetice emise de astfel de staţii şi la ce pericole suntem supuşi din punctul de vedere al sănătăţii? Care este distanţa legală între astfel de staţii şi clădirile rezidenţiale? Eugenia Bojin, Pădureni, judeţul Timiş

Dr. Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe Universitatea de Medicină „Carol Davila", Bucureşti

image

În prezent, se pune un accent deosebit pe limitarea efectelor negative determinate de poluarea mediului asupra sănătăţii şi calităţii vieţii, iar sistemul energetic are un rol determinant în acest sens. Din punctul de vedere al normelor de limitare a acestor efecte, fiecare stat îşi ia măsuri specifice.

Din păcate, nu sunt un expert în acest domeniu şi nu pot să vă precizez normele în vigoare în România, însă pot spune că pentru valori sub 5 kV/m se consideră că nu există pericole pentru om, între 5 kV/m şi 25 kV/m trebuie să se limiteze timpul de lucru/staţionare în câmp electric, iar peste 25 kV/m nu este recomandată expunerea decât luând măsuri speciale de protecţie. Pentru mai multe informaţii, vă puteţi adresa Ministerului Sănătăţii.

«Cum pot trata gingivita?»

De aproape un an, am observat că îmi sângerează gingiile atunci când mă spăl pe dinţi. În plus, am o sensibilitate crescută la alimentele dulci, la cele acre şi la băuturile foarte reci. Până în prezent nu am avut probleme deosebite cu dantura, cu excepţia câtorva mici carii, pe care le-am tratat. Care credeţi că este cauza acestor pro-bleme? Ce consecinţe asupra sănătăţii poate avea sângerarea gingiilor? Ce mă sfătuiţi să fac pentru a scăpa de această problemă?Corina, Craiova

Dr. Raluca Manea
medic stomatologie generală

image

Sângerările gingiei sunt, de cele mai multe ori, semne ale gingivitei. Afecţiunea se tratează şi se previne printr-o igienă riguroasă a cavităţii bucale. Gingiile pot sângera şi din cauza unui periaj puternic. Dvs. cel mai probabil aţi acumulat tartru la nivelul gingiei, ceea ce a dus la inflamarea ei. De aceea, trebuie să faceţi un detartraj, un periaj profesional şi să folosiţi apă de gură zilnic, după periajul de seară.

Sensibilitatea pe care o resimţiţi la consumul de alimente dulci şi la rece poate fi semnul unor carii netratate. De aceea, sfatul meu este să consultaţi medicul dentist, care poate stabili cauza gingivitei. Aceasta poate fi de natură bacteriană, un simptom al unor boli generale sau o manifestare apărută în urma unui tratament medicamentos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite