Nu neglija aluniţele suspecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O aluniţă nouă care are o formă neregulată sau o culoare neuniformă poate fi un semnal de alarmă
O aluniţă nouă care are o formă neregulată sau o culoare neuniformă poate fi un semnal de alarmă

Considerate de mulţi semne ale frumuseţii, aluniţele se pot transforma într-un coşmar numit melanom malign, cea mai gravă formă de cancer de piele. Astfel, schimbarea culorii, a formei sau a reliefului aluniţei trebuie să ne dea de gândit.

În fiecare an, aproximativ 132.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai recente date din ţara noastră arată că 1.121 de persoane au primit acest diagnostic, în anul 2012.

Aluniţele pot fi din naştere (nevi congenitali, un procent de 1%), fie sunt dobândite pe timpul vieţii (din copilărie şi până în jurul vârstei de 40 de ani). În general, oamenii au între 10 şi 40 de aluniţe, de aceea, specialiştii spun că persoanele care depăşesc acest număr sunt predispuse la melanom.

Totodată, o aluniţă care are diametrul mai mare de 6 milimetri nu trebuie să fie neglijată. Este indicat ca şi persoanele care prezintă un nev congenital de dimensiuni mici să fie văzute anual de un dermatolog.

Când să te îngrijorezi

Dacă ai observat o aluniţă nouă, care are o formă neregulată sau nu are o culoare uniformă, poate fi un semnal de alarmă. De cele mai multe ori însă melanomul se dezvoltă pe o aluniţă „cu vechime”.

Semnele unei aluniţe suspecte au fost grupate de specialişti într-un ABCDE al melanomului. Astfel, persoanele ale căror aluniţe se regăsesc în unul sau mai multe din criteriile acestuia trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

ABCDE-ul melanomului

A-Asimetrie

Normal: o linie trasată pe mijlocul aluniţei nu va genera jumătăţi simetrice
Melanom: o jumătate a aluniţei diferă de cealaltă jumătate

Citeşte continuarea materialului pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite