Nu ignora durerea puternică în piept! Sună la 112!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă durere din piept persistă, sună urgent la 112
Dacă durere din piept persistă, sună urgent la 112

În cele mai multe cazuri, durerea toracică indică faptul că ai un atac de cord. Dacă te confrunţi cu un astfel de simptom, cere ajutor. Intervenţia medicală rapidă îţi poate salva viaţa.

Infarctul apare atunci când o arteră a inimii este blocată de un cheag de sânge. În lipsa oxigenării corespunzătoare, porţiunea de ţesut miocardic afectat se poate deteriora sau, în cel mai rău caz, chiar distruge.
Din fericire, leziunile inimii pot fi prevenite. Condiţia este ca, în cel mai scurt timp, artera să fie deblocată pentru a se restabili aportul de oxigen.

Persoanele care se află la risc (cele cu istoric de boli cardiovasculare, obezii, bărbaţii trecuţi de 45 de ani) trebuie să ştie că durerea toracică intensă sub formă de gheară se poate extinde către braţul stâng, umăr şi spate.

Infarctul se poate manifesta 20 de minute sau chiar câteva ore şi, în plus, nu cedează la nitroglicerină sublingual (trei tablete la interval de cinci minute). 

Poate fi însoţit de greţuri şi de vărsături

În unele cazuri, bolnavul poate experimenta şi alte tipuri de simptome, precum senzaţia de sufocare, stări de leşin, transpiraţii, greţuri şi vărsături. Ba, mai mult, acesta poate avea un atac de anxietate.

Plecaţi în concediu? Lăsaţi răul de mişcare acasă!

Un sfert din cazuri sunt asimptomatice

Din păcate, în circa un sfert din cazuri, bolnavii care suferă un atac de cord nu au durere toracică. În cazul lor, infarctul se poate manifesta doar prin senzaţie de sufocare sau de leşin, prin neregularităţi ale ritmului cardiac şi prin greaţă. Dacă ai astfel de simptome care, în plus, persistă, mergi la medic.

Este confundat frecvent cu indigestia

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic acut şi numai o persoană din zece supravieţuieşte. Ce-i drept, pentru o treime din victimele unui atac de cord, primul simptom este şi ultimul, iar jumătate din decese survin înainte ca persoana în cauză să ajungă la spital.

În restul cazurilor însă, când infarctul se manifestă şi s-ar putea interveni pentru salvarea vieţii bolnavului, simptomele sunt confundate fie cu indigestia, fie cu un junghi intercostal. Aceasta este un motiv în plus, pentru a recunoaşte semnele unui infarct, mai ales dacă te afli în grupele de risc.

Citeşte şi: De ce este mai eficient noul test Babeş-Papanicolau

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite