Nu faceţi abuz de dulciuri concentrate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii amatori de dulciuri se pot confrunta în timp cu diabet
Marii amatori de dulciuri se pot confrunta în timp cu diabet

Prăjiturile, bomboanele şi ciocolata au un conţinut ridicat de zahăr şi de grăsimi, ceea ce poate duce la dereglări metabolice. Chiar şi copiii ar trebui să consume cu moderaţie dulciuri concentrate, deoarece şi ei se pot confrunta cu creşteri ale nivelului colesterolului, glicemiei şi trigliceridelor.

Consumul excesiv de deserturi preparate din ingrediente precum ouă, unt, lapte, smântână, făină şi sirop de zahăr poate duce în timp la creşterea nivelului colesterolului „rău" din sânge, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

În plus, marii amatori de dulciuri se pot confrunta cu o scădere a activităţii pancreasului, ceea ce predispune la apariţia diabetului zaharat. „Dulciurile concentrate, consumate în exces, pot avea o contribuţie majoră la creşterea nivelului de colesterol de joasă densitate (LDL) în organism.

De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul unor dereglări metabolice cum ar fi diabet, hipotiroidie, obezitate şi afecţiuni hepatice. O dietă hiperglucidică, bazată pe alimente bogate în hidraţi de carbon atât cu asimilare rapidă (dulciuri), cât şi cu asimilare lentă (făinoase), poate avea drept consecinţă, pe termen lung, creşterea nivelului de glucoză, de colesterol şi de trigliceride din sânge", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.

Fructe sau deserturi preparate în casă

Specialiştii spun că ideal ar fi ca dulciurile concentrate care au la bază zahăr, grăsimi sau făină (prăjituri, bomboane, ciocolată şi chiar băuturile dulci) să fie înlocuite cu fructe şi cu preparate din fructe.

Aceste deserturi conţin fructoză (un tip de zahăr din fructe), mult mai sănătoasă şi mai bine tolerată de organism în comparaţie cu zahărul. În plus, părinţii ar trebui să dea copiilor dulciuri preparate în casă, ce conţin ingrediente naturale, degresate şi să înlocuiască zahărul cu miere sau cu fructoză.

„După opinia celor mai mulţi nutriţionişti, zahărul poate lipsi fără nicio problemă din dieta bebeluşilor şi a copiilor mici. El poate fi înlocuit cu fructe şi cu preparate din fructe. În acest mod, poate fi evitat un efort inutil al pancreasului, dar este prevenită şi declanşarea diabetului zaharat la copii.

De asemenea, persoanele în vârstă ar trebui să evite consumul de zahăr şi de produse zaharoase pentru a preveni problemele asociate nivelului crescut de glucoză, de colesterol şi de trigliceride", mai spune Livia Nena.

Accentuează senzaţia de foame

Alimentele cu un conţinut ridicat de glucide şi carbohidraţii procesaţi, precum snacksurile, produsele de patiserie sau prăjiturile nu reuşesc să ne sature, pentru că au un index glicemic crescut. Acest lucru înseamnă că ele sunt digerate rapid şi tot ceea ce fac este să crescă nivelul de zahăr din sânge, foamea instalându-se din nou la scurt timp după ce le-am mâncat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite