Nu te culca supărat, te vei trezi la fel!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când vine vorba de emoţii negative, somnul nu este un sfetnic bun.
Când vine vorba de emoţii negative, somnul nu este un sfetnic bun.

Oamenii care se duc la culcare imediat după ce au avut o experienţă negativă, fie ea discuţie în contradictoriu sau vizionarea unor imagini deranjante, nu dau timp creierului să „dilueze“ emoţia.

Somnul e duşmanul necăjitului şi prietenul fericitului, spune o vorbă din popor. Cu toate acestea, după o ceartă sau după ce primesc o veste proastă, mulţi oameni preferă să meargă la culcare, pentru a pune punct, temporar, problemei. De fapt, gestul amplifică şi fixează emoţia negativă, potrivit specialiştilor americani de la Universitatea din Massachusetts.

În somn, creierul fixează emoţiile

Medicii au analizat 106 persoane de ambele sexe prin expunerea lor la diverse experienţe: negative (de exemplu, vizionarea unor accidente rutiere), pozitive (festivităţi cu copii) şi neutre (înregistrări cu peisaje). Persoanele care s-au culcat imediat după ce au trecut prin aceste experienţe au avut, la trezire, aceleaşi reacţii la „revederea“ lor. Acest lucru a fost valabil pentru orice tip de experienţă, creierul conservând atât emoţiile negative, cât şi pe cele pozitive şi neutre. În schimb, cei care au mers la culcare mai târziu au avut o reacţie mai „diluată“ după 12 ore.

Citeşte şi:
Unul din patru români are probleme cu somnul
Spune-mi în ce poziţie dormi ca să-ţi spun ce rişti

Această descoperire confirmă observaţiile specialiştilor japonezi de la Institutul Naţional de Sănătate Mintală din Tokyo. Ei arătaseră anterior că simpla privare de somn combate în mod eficient stresul posttraumatic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite