Noul coronavirus a fost detectat în sperma pacienţilor tineri cu forme severe de boală. Ce spune asta despre sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
shutterstock
shutterstock

O nouă piesă de puzzle în ceea ce priveşte coronavirusul a fost găsită de cercetătorii chinezi care au descoperit material genetic al SARS-CoV-2 în sperma pacienţilor tineri care au necesitat spitalizare, relatează The Conversation.

Studiul publicat în JAMA Network Open este realizat pe doar 38 de pacienţi spitalizaţi pentru forme severe de Covdi-19 la spitalul municipal Shangqiu din provincia Henan. Dintre aceştia, 15 au dat mostre de spermă în timpul fazei acute a bolii, iar 23 la scurtă vreme după vindecare. Material genetic al virusului a fost descoperit la 4 din cei 15 pacienţi cu formă acută a bolii şi la doi din cei 23 de pacienţi vindecaţi.

Rezultatele sunt diferite de cele ale unui studiu anterior pe 12 pacienţi infectaţi, întrucât acesta din urmă s-a centrat pe pacienţi cu formă uşoară a bolii, probele lor fiind colectate după vindecare - la aceşti pacienţi din Wuhan cu vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani nu s-a detectat prezenţa virusului, ceea ce i-a făcut pe cercetărori să infirme prezenţa virusului la nivelul aparatului reproductiv masculin (n.red). În schimb, în cadrul noului studiu, probele în care s-a găsit ARN al virusului au fost luate în zilele 2 sau 3 după recuperare. Astfel gradul de severitate a bolii şi momentul analizării mostrelor de spermă au fost probabil de natură să influenţeze rezultatele.

Zone imuno-privilegiate

Există aşa numite „zone imunoprivilegiate” care sunt protejate de inflamaţii severe asociate  răspunsurilor imune: testiculele, ochii, placenta, fetusul, sistemul nervos central.

Pesemne este vorba de mijloace de protecţie a structurilor vitale dobândite prin adaptare evoluţionistă. Astfel că organismul are aceste nişe unde virusurile ar putea fi mai ferite de reacţia imunitară a gazdei.

Zonele imunoprivilegiate de persistenţă a virusului au atras atenţia cercetătorilor în timpul epidemiei de Ebola în Africa de Vest între anii 2013-2016 după ce aceştia au putut detecta virusul în sperma supravieţuitorilor la peste trei ani de la vindecare. De asemenea, au observat că virusul care declanşează Ebola (tot un coronavirus) poate fi transmis prin contact sexual şi după recuperare - chiar şi la luni distanţă.

Cât priveşte noul coronavirus, implicaţiile noilor rezultate nu pot fi deocamdată apreciate. Prezenţa ARN-ului viral la pacienţii acuţi nu indică în mod necesar prezenţa unui virus capabil de transmitere, astfel că devine crucial de determinat dacă o variantă infecţioasă a virusului poate fi izolată de la pacienţi şi supravieţuitori deopotrivă, scrie The Conversation.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite