Nouă tehnică de dezvoltare a celulelor hepatice

Nouă tehnică de dezvoltare a celulelor hepatice

Ţesutul hepatic obţinut în laborator are capacitatea de a nu compromite transplantul

Dificultăţile găsirii unui donator de ficat compatibil şi riscul de respingere a organului transplantat ar putea fi evitate pe viitor. Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul „Ingineria Ţesuturilor şi Transplantul de Celule“ din Hamburg au obţinut în laborator ţesut hepatic printr-o tehnologie ce are capacitatea de a nu compromite transplantul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Condiţia este ca noile celule să fie cultivate pe structuri resorbabile biodegradabile similare suturilor chirurgicale. Materiile prime pentru realizarea studiului au fost celule hepatice (cu o viabilitate de 82%) izolate de la 12 voluntari.

Timp de două zile, acestea au fost lăsate să se dezvolte controlat în culturi de celule pe o structură biodegradabilă tridimensională. Ulterior, celulele nou formate s-au unit şi au format aşa-numite sferoide care imitau perfect ţesutul hepatic.

„În doar două zile, numărul sferoidelor a crescut de la 18 la 41. Acest experiment ne dă speranţa că putem obţine ţesut hepatic pentru transplant chiar în laborator", explică doctorul Joerg-Matthias Pollok, coordonatorul studiului.

Celulele hepatice sunt foarte sensibile

În general, perioada scurtă în care celulele hepatice sunt izolate, iar mai apoi transplantate, este critică. Potrivit medicilor, în acest timp, celulele suferă o serie de modificări care compromit şansa de reuşită a transplantului.

Structura pe care acestea sunt cultivate este cheia succesului acestui tip de transplant pe viitor. Deşi lista de aşteptare este lungă, în România, se fac lunar doar 50 de transplanturi. Transplantul de ficat este soluţia salvatoare pentru afecţiuni grave, precum ciroza hepatică. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările