Nou tratament antiobezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celulele de grăsime ot fi oprite din evoluţie, astfel încât să nu li se permită să se mai dezvolte şi să se acumuleze, aceasta fiind o metodă inovativă de combatere a obezităţii. Terapia va fi disponibilă peste câţiva ani, spun specialiştii.

În prezent, tratamentele contra obezităţii presupun doar dietă, sport şi administrarea unor medicamente care controlează metabolismul grăsimilor în organism. Singurele metode rapide şi eficiente disponibile în acest moment sunt intervenţiile chirurgicale de tipul ­by-pass-ului gastric, micşorării stomacului (gastric sleeve) şi montării unui inel la nivelul stomacului (gastric banding), reunite sub denumirea de chirurgie bariatrică.

Celulele grase ­devin vulnerabile

Terapiile antiobezitate ale viitorului nu ţintesc aparatul digestiv şi nici nu acţionează asupra creierului, aşa cum făceau o serie de medicamente care au fost retrase anul acesta de pe piaţă, cele pe bază de sibutramină. Ele acţionează direct asupra ţintei, adică celulele adipoase, însă nu în sensul eliminării lor pe calea chirurgiei estetice (lipoaspiraţie), ci prin distrugerea lor în momentul în care devin vulnerabile.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru Diabet, Obezitate şi Metabolism din cadrul Universităţii de Medicină Pennsylvania, între naşterea unei celule adipoase şi deplina sa maturitate există un stadiu intermediar, de tranziţie, în care este vulnerabilă. Acest stadiu este decisiv în dezvoltarea viitorului adipocit matur, spun specialiştii.

Hormonii stresului modifică ADN-ul

Etapa de tranziţie a celulei grase, care începe după 24 de ore de la naşterea sa, apare în urma unor modificări chimice care au loc în materialul genetic al adipocitului, mai precis în cromatină (substanţa de bază a nucleului celular, care conţine ADN). Aceste modificări au loc sub influenţa cortizolului, hormonul stresului, ­care este cunoscut pentru rolul său important în instalarea obezităţii şi tulburărilor metabolice.

Consecinţa este apariţia unor proteine în compoziţia celulei, care îi conferă adipocitului capacitatea de a-şi continua evoluţia, favorizând astfel creşterea ţesutului adipos, indiferent de măsura adoptată pentru combaterea obezităţii.

Genomul ­adipocitului, descifrat

Pentru a descoperi modul în care se maturizează celulele grase, echipa profesorului doctor Mitchell A. Lazar, directorul Institutului din cadrul Universităţii ­Pennsylvania, le-a descifrat mai întâi genomul. Astfel, tratamentele viitoare pentru combaterea obezităţii vor viza stadiul intermediar de dezvoltare a celulelor grase şi toţi factorii implicaţi în trecerea de la acest stadiu la maturitatea adipocitului, inclusiv cortizolul. Deocamdată, oamenii de ştiinţă americani realizează teste pe animalele de laborator, pentru a crea un astfel de tratament, iar acesta ar putea fi disponibil în ­câţiva ani.

Estimare: 30 la sută din români suferă de obezitate, susţin specialiştii.

Grăsime albă vs. grăsime maro

Potrivit specialiştilor, în corpul uman există două tipuri de grăsime: una albă şi alta maronie, cu funcţii total diferite. Mai precis, în timp ce grăsimea albă se depune şi, în exces, este nocivă pentru organism, cea maro are drept principal rol favorizarea arderilor în corp, fie pentru a ţine de cald (în cazul nou-născuţilor, care au o cantitate mai mare de grăsime maro decât adulţii), fie pentru a ne scăpa de excesul de calorii aduse prin alimentaţie.

Specia­liştii americani de la Institutul Oncologic „Dana Farber" din Massachusetts au descoperit că, prin modificarea unei proteine din adipocitele albe, acestea capătă caracteristicile celulelor grase maro. În viitor, cercetătorii vor crea medicamente care să modifice pro­teina respectivă, în vederea combaterii obezităţii.

Hormonii stresului influenţează dezvoltarea ţesutului de grăsime.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

După cel mai recent studiu (ianuarie 2010), specialiştii endocrinologi avertizează că rata obezităţii în România este în creştere (30%). Această problemă este dată în primul rând de alimentaţia hipercalorică şi de sedentarism. Actualmente există pe piaţă o multitudine de medicamente pentru pierderea în greutate. Trebuie să se facă clar distincţia între medicamentele pentru obezitate şi produsele naturale pentru reglarea greu­tăţii.

Medicamentele pot conţine hormoni şi alte substanţe chimice. În acest sens, ele pot avea foarte multe efecte secundare şi contraindicaţii. De aceea, până la apariţia pe piaţă a unor produse cu mai puţine efecte adverse, în caz de obezitate este importantă educaţia nutriţională şi adoptarea unui program de exerciţii fizice.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite