Nou tip de colesterol „rău“

Nou tip de colesterol „rău“

Foto: Arhiva Adevărul

Riscul bolilor cardiovasculare este dat nu doar de nivelul colesterolului „bun“ (HDL) şi „rău“ (LDL), ci şi de valorile în sânge ale unui nou tip de colesterol, numit lipoproteina A, au descoperit de curând un grup de cercetători din mai multe ţări europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unui studiu în care au fost monitorizaţi 16.000 de voluntari, specialiştii italieni, britanici, suedezi şi germani au observat că unul din şase europeni prezintă o variaţie genetică ce determină creşterea nivelului lipoproteinei A în sânge. Prin urmare, aceste persoane au un risc de patru ori mai mare de a suferi un infarct decât persoanele care nu au aceste gene.

„Lipoproteina A este un factor de risc cardiovascular independent de cele tradiţionale, cum sunt nivelul colesterolului total, hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi fumatul.

Nu se cunosc încă prea multe detalii despre acest nou tip de colesterol, însă un lucru e cert: exerciţiul fizic, dieta anticolesterol şi statinele au eficienţă minimă în reducerea nivelului lipoproteinei A", explică Maria Grazia Franzosi de la Institutul „Mario Negri" din Milano.

Singurul tratament care a dat rezultate până în prezent este niacina, cunoscută şi sub numele de vitamina B3 sau PP.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate“

Dosar: Ce analize e bine să-ţi faci an de an
Care sunt investigaţiile utile indiferent de vârstă, sex şi de istoricul familial
În funcţie de ce factori se fac analizele specifice

Cum se formează amintirile
Strategii de terapie în ADHD
Ceaiuri care «dizolvă» chisturile ovariene
Siliciul întăreşte oasele şi părul
Nu lăsa televizorul să-ţi educe copilul!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările