Nou studiu supus analizei la Casa Albă: coronavirusul ar putea fi răspândit în timpul vorbirii sau doar prin simpla respiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup ştiinţific de prestigiu a prezentat, miercuri seara, într-o scrisoare adresată Casei Albe, noi cercetări despre coronavirus, în care se arată că acesta poate fi răspândit nu doar prin picături care transportă particule de virus (strănut sau tuse), ci şi prin vorbire sau chiar respiraţie, informează CNN.

„În timp ce actualele cercetări specifice [coronavirusului] sunt limitate, rezultatele studiilor disponibile arată că aerosolizarea virusului poate fi făcută prin respiraţia normală", potrivit scrisorii Dr. Harvey Fineberg, preşedintele unui comitet al Academiei Naţionale de Ştiinţe şi fost decan la Harvard.

Dr. Anthony Fauci, un membru al grupului de experţi în boli infecţioase de la Casa Albă, susţine că recomandarea de acoperire a feţei în public este o „discuţie foarte activă” în cadrul comisiei şi că ia în considerare transmiterea unei astfel de indicaţii populaţiei americane.

Cercetările despre eficienţa măştilor chirurgicale comparativ cu cele respiratorii N95 nu sunt încă concludente. Şi mai incerte sunt studiile cu privire la beneficiile măştilor din bumbac în prevenirea infecţiei. Dr. Fauci le cataloghează drept măsuri de protecţie care, cu siguranţă, nu fac rău - atât timp cât lucrătorii medicali au suficiente.

La fel ca majoritatea bolilor respiratorii, coronavirusul se răspândeşte prin picături care transportă particule de virus, expulzate, de exemplu, când bolnavii tusesc sau strănută.

„Cu toate acestea, simplul proces de vorbire poate trimite şi picături în aer”, avertizează dr. Fineberg pentru CNN. 

Chiar şi respiraţia unei persoane cu coronavirus ar putea fi periculoasă

„Cercetările disponibile susţin posibilitatea ca virusul să poată fi răspândit prin intermediul bioaerosolilor generaţi direct de expiraţia pacienţilor [infectaţi]”, continuă profesorul Fineberg.

Fineberg a declarat pentru CNN că va începe să-şi acopere faţa atunci când iese la cumpărături, dar nu cu o mască pentru că echipamentele de protecţie trebuie rezervate lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

„Nu voi purta o mască chirurgicală, pentru că medicii au nevoie de acestea. Dar am o bandană în stil occidental pe care aş putea să o port. Şi o cagulă. Am câteva opţiuni destul de frumoase”, a declarat Fineberg.

Cercetările au fost desfăşurate într-un spital din China

În scrisoare se menţionează că cercetările efectuate într-un spital chinez au arătat că virusul poate fi transmis prin aer, unde şi rămâne, de exemplu atunci când medicii îşi schimbă echipamentul de protecţie şi umblă dintr-o parte în alta sau în timp ce sunt curăţate podelele etc. 

Studii recente sugerează că virusul poate călători până la şase metri prin aer

Americanii au fost sfătuiţi să stea la mai mult de doi metri unul de altul pentru a încetini răspândirea coronavirusului, dar studiile de la Universitatea Nebraska şi Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că virusul poate călători mult mai departe de atât.

Fineberg susţine că este posibil ca picăturile aerosolizate de coronavirus să rămână în aer şi să îi infecteze pe cei care trec prin ele mai târziu. Cât timp rămâne coronavirusul în aer depinde de mai mulţi factori, inclusiv de cât de mulţi agenţi emite pacientul infectat, dar şi de modul de circulaţie al aerului.

„Dacă generaţi un aerosol al virusului într-o cameră închisă, este posibil să inhalaţi virusul dacă treceţi mai apoi prin el. Afară, cel mai probabil, briza îl va dispersa”, a declarat Fineberg. 

El a adăugat că totuşi coronavirusul nu este la fel de contagios ca rujeola sau tuberculoza.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite