Noi terapii în caz de fibrom uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Embolizarea permite închiderea vaselor de sânge din interiorul fibromului cu ajutorul unor materiale speciale. Între 20 şi 40 la sută din femeile de peste 35 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Aceasta este cea mai frecventă tumoare necanceroasă a femeilor aflate la vârsta fertilă.

În realitate, mai mult de 75 la sută din femei au fibrom, ţinând cont că unele nu prezintă niciun simptom (flux menstrual abundent, menstruaţie prelungită, sângerări între menstruaţii, durere sau presiune pelviană, senzaţie de urinare frecventă, constipaţie şi chiar infertilitate).

Operaţiile clasice de extirpare a fibroamelor, fie prin îndepărtarea uterului, fie prin ablaţia fibromului, implică timp îndelungat de recuperare şi de reinserţie socială, de aproximativ şase săptămâni, sângerări postoperatorii, diminuarea funcţiei sexuale şi, în unele cazuri, apariţia depresiei. Recent, au fost introduse şi la noi în ţară tehnici moderne de îndepărtare a fibroamelor uterine, care elimină o bună parte din consecinţele neplăcute ale intervenţiilor clasice.

Procedură cu recuperare rapidă

Embolizarea arterei uterine este cea mai nouă tehnică de extirpare a fibroamelor, fie că este vorba de fibroame unice, fie că este vorba de formaţiuni multiple. Spre deosebire de metodele clasice, embolizarea este o procedură minim invazivă, care permite o recuperare rapidă, ce durează aproximativ zece zile şi îi permite pacientei să rămână ulterior însărcinată. Embolizarea fibromului uterin se face cu ajutorul unor materiale specifice care ajung în artera uterină prin intermediul unei sonde introduse la nivelul picioarelor şi, mai nou, la nivelul mâinilor.

„Procedura este indicată atunci când fibromul are o localizare favorabilă, spre cavitatea uterină şi este bine delimitat, fiind recomandat mai ales pacientelor care prezintă risc mare de operaţie şi celor care au boli asociate (renale, cardiace).

Embolizarea arterei uterine dă rezultate foarte bune în 30 la sută din cazuri",afirmă profesorul doctor Ioan Munteanu, şeful Clinicii Universitare de Obstetrică şi Ginecologie „Bega" din Timişoara, membru al Academiei Române. Acest lucru nu garantează însă că fibromul nu va reapărea. Dar procedura este de un real ajutor în cazurile grave.

„Embolizarea este recomandată mai ales în caz de urgenţe hemoragice, acolo unde există hemoragii abundente şi unde nu se poate interveni chirurgical", afirmă doctorul Eugen Tănase, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului CFR 2 din Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite